Ogórkowa chia fresca to nic innego jak orzeźwiający i odżywczy napój z nasionami chia. To naturalny izotonik, świetnie nawadnia organizm i gasi pragnienie. Podstawowy przepis składa się z wody, nasion chia, soku z limonki lub cytryny i zdrowego słodzidła. Ja jednak postanowiłam dodać ogórka, ze względy na jego wspaniałe właściwości. Zwłaszcza w upały powinniśmy je docenić :). Ogórek ma mało kalorii i prawie w 97 % składa się w wody, oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza metabolizm. Taka lemoniada jest zdrową alternatywą dla wód smakowych, które poza cukrem nie wnoszą niczego dobrego do naszego organizmu :). Koniecznie spróbujcie !
Składniki:
– ogórkowa baza –
1 zielony ogórek
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka wody
2 – 3 łyżeczki nasion chia
4 – 5 łyżek syropu z czarnego bzu lub innego ulubionego słodzidła
dodatkowo: około 2 szklanek wody mineralnej, plasterki ogórka do dekoracji,świeża mięta
Przygotowanie:
- 1 obranego ogórka zmiskuj ze szklanką wody, sokiem z cytryny i syropem z czarnego bzu. Dodaj 2 – 3 łyżeczki nasiona chia i odstaw na 10 – 15 minut. Po tym czasie energicznie wymieszaj.
- 3 szklanki wypełnij lodem i wlej do nich ogórkową bazę (mniej więcej do 2/3 wysokości szklanek), następnie uzupełnij wodą mineralną, plasterkami ogórka i dużą ilością świeżej mięty.
- Możesz też przygotować wszystko w jednym dzbanku i wstawić do lodówki do schłodzenia.