Zupa krem z młodej marchewki z tymiankiem i jabłkiem

W ostatni weekend na naszym stole zagościła zdrowa i lekka zupa krem z młodej marchewki z tymiankiem i jabłkiem. Pogoda była mało zachęcająca, pochmurna i kapryśna – miska tej słonecznej zupy zdecydowanie poprawiła nam humory :). Kilka prostych składników, które znajdziemy w pobliskim warzywniku i aromatyczne przyprawy. Brzmi dobrze prawda?

warzywa-686x1024 Zupa krem z młodej marchewki z tymiankiem i jabłkiem

Składniki:

8 młodych marchewek

1 duże kwaśne jabłko

listki z kilku gałązek tymianku

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

1250 ml bulionu warzywnego lub wody

płaska łyżeczka kurkumy

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

3 łyżki śmietanki kokosowej lub jogurtu greckiego (jeżeli zupa nie musi być wegańska)

dodatkowo: garść nerkowców, świeży tymianek, oliwa

zupa-krem-686x1024 Zupa krem z młodej marchewki z tymiankiem i jabłkiem

Przygotowanie:

  • Nerkowce podpraż na suchej patelni, następnie grubo posiekaj. Odstaw.
  • Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
  • Jabłko obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę
  • Młodą marchew umyj, obierz lub wyszoruj szczoteczką do warzyw. Pokrój w plasterki.
  • W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego, dodaj cebulę, czosnek, jabłko, tymianek oraz kurkumę. Smaż kilka minut na średnim ogniu, pilnując aby czosnek i cebula się nie przypaliły.
  • Dodaj marchewkę i chwilę podsmaż, następnie całość zalej domowej roboty bulionem lub wodą.
  • Gotuj około 25 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zupę dokładnie zmiksuj, aby miała kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem, na sam koniec dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Nie gotuj już zupy.
  • Przed podaniem posyp posiekanymi nerkowcami, tymiankiem i skrop dobrej jakości oliwą.