W ostatni weekend na naszym stole zagościła zdrowa i lekka zupa krem z młodej marchewki z tymiankiem i jabłkiem. Pogoda była mało zachęcająca, pochmurna i kapryśna – miska tej słonecznej zupy zdecydowanie poprawiła nam humory :). Kilka prostych składników, które znajdziemy w pobliskim warzywniku i aromatyczne przyprawy. Brzmi dobrze prawda?
Składniki:
8 młodych marchewek
1 duże kwaśne jabłko
listki z kilku gałązek tymianku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1250 ml bulionu warzywnego lub wody
płaska łyżeczka kurkumy
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki śmietanki kokosowej lub jogurtu greckiego (jeżeli zupa nie musi być wegańska)
dodatkowo: garść nerkowców, świeży tymianek, oliwa
Przygotowanie:
- Nerkowce podpraż na suchej patelni, następnie grubo posiekaj. Odstaw.
- Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
- Jabłko obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę
- Młodą marchew umyj, obierz lub wyszoruj szczoteczką do warzyw. Pokrój w plasterki.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego, dodaj cebulę, czosnek, jabłko, tymianek oraz kurkumę. Smaż kilka minut na średnim ogniu, pilnując aby czosnek i cebula się nie przypaliły.
- Dodaj marchewkę i chwilę podsmaż, następnie całość zalej domowej roboty bulionem lub wodą.
- Gotuj około 25 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zupę dokładnie zmiksuj, aby miała kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem, na sam koniec dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Nie gotuj już zupy.
- Przed podaniem posyp posiekanymi nerkowcami, tymiankiem i skrop dobrej jakości oliwą.