Lato to czas pikników i spotkań z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Bardzo lubię ten czas kiedy wspólnie, przy pięknych okolicznościach przyrody możemy cieszyć się dobrym jedzeniem i długimi rozmowami. Piknikować bym mogła codziennie ! Na takie spotkanie chętnie przygotowuję drobne przekąski i kanapki. Kanapka w cale nie musi być nudna. Wystarczy zadbać o fajne dodatki. Kanapka z domowym majonezem tymiankowym jest jedną z moich ulubionych i co jakiś czas gości na takich spotkaniach. Bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. Zawinięta w ozdobny papier i przewiązana sznurkiem będzie się pięknie prezentować w piknikowym koszyku :).
Składniki:
4 kromki razowego chleba
4 liście ulubionej sałaty
kilka plastrów pomidora
kilka plastrów awokado
kilka plasterków czerwonej cebuli
kilka plastrów mozzarelli lub innego ulubionego sera
plasterki salami
2 boczniaki pokrojone na paseczki i podsmażone na maśle
– majonez tymiankowy –
1 duże jajko (sparzone)
200 ml oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
porządna szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
liście tymianku oberwane z 4 – 5 gałązek
Przygotowanie:
- Przygotuj majonez tymiankowy. Wszystkie składniki majonezu (oprócz liści tymianku) umieść w naczyniu blendera i miksuj do momentu uzyskania gęstego majonezu. Dodaj liście tymianku i jeszcze raz zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw solą.
- Na kromkach pieczywa rozsmaruj majonez, ułóż liście sałaty i wszystkie dodatki. Złóż kanapki, możesz je zawinąć w ozdobny papier i przewiązać sznurkiem – to świetna opcja jak wybierasz się na piknik.