Kanapki z domowym majonezem tymiankowym

Lato to czas pikników i spotkań z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Bardzo lubię ten czas kiedy wspólnie, przy pięknych okolicznościach przyrody możemy cieszyć się dobrym jedzeniem i długimi rozmowami. Piknikować bym mogła codziennie ! Na takie spotkanie chętnie przygotowuję drobne przekąski i kanapki. Kanapka w cale nie musi być nudna. Wystarczy zadbać o fajne dodatki. Kanapka z domowym majonezem tymiankowym jest jedną z moich ulubionych i co jakiś czas gości na takich spotkaniach. Bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. Zawinięta w ozdobny papier i przewiązana sznurkiem będzie się pięknie prezentować w piknikowym koszyku :).

kanapka-686x1024 Kanapki z domowym majonezem tymiankowym

Składniki:

4 kromki razowego chleba

4 liście ulubionej sałaty

kilka plastrów pomidora

kilka plastrów awokado

kilka plasterków czerwonej cebuli

kilka plastrów mozzarelli lub innego ulubionego sera

plasterki salami

2 boczniaki pokrojone na paseczki i podsmażone na maśle

– majonez tymiankowy –

1 duże jajko (sparzone)

200 ml oleju rzepakowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy dijon

porządna szczypta soli

świeżo zmielony czarny pieprz

liście tymianku oberwane z 4 – 5 gałązek

Przygotowanie:

  • Przygotuj majonez tymiankowy. Wszystkie składniki majonezu (oprócz liści tymianku) umieść w naczyniu blendera i miksuj do momentu uzyskania gęstego majonezu. Dodaj liście tymianku i jeszcze raz zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw solą.
  • Na kromkach pieczywa rozsmaruj majonez, ułóż liście sałaty i wszystkie dodatki. Złóż kanapki, możesz je zawinąć w ozdobny papier i przewiązać sznurkiem – to świetna opcja jak wybierasz się na piknik.