Pieczony kalafior to coś wspaniałego ! Podczas pieczenia nabiera cudownego, orzechowego aromatu. Natarty aromatycznymi przyprawami i polany sosem na bazie tahiny, zaskoczy Was swoim wyrazistym smakiem :). Tak przygotowanego kalafiora najczęściej podaję na kolację lub lekki obiad. To również świetny dodatek do mięsa. Musicie koniecznie spróbować, jest naprawdę pyszny :).
SKŁADNIKI
1 kalafior
około 2 litrów wody
2 płaskie łyżki soli
– marynata –
100 g jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
1 mała szalotka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/3 łyżeczki mielonego kuminu
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
2 – 3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tahiny
– sos –
120 g jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki tahiny
– dodatkowo –
duża garść posiekanej natki pietruszki
nasiona z granatu (będzie potrzeba około 1/3 owocu)
INSTRUKCJA
- Kalafiora pozbaw liści, włóż do garnka, zalej wodą wymieszaną z solą, przykryj pokrywką i zagotuj. Gotuj przez około 10 minut. Następnie wyjmij kalafiora z wody, osusz i pozwól mu nieco przestygnąć.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Przygotuj marynatę. Do jogurtu naturalnego dodaj startą na drobnej tarce cebulkę szalotkę oraz czosnek. Wlej miód, sos sojowy i dodaj paprykę wędzoną, kumin i kolendrę. Całość wymieszaj.
- Kalafiora natrzyj marynatą i wstaw do piekarnika na około 30 – 35 minut.
- W tym czasie przygotuj sos, jogurt wymieszaj z tahiną i sokiem z cytryny.
- Upieczonego kalafiora posyp posiekaną natką pietruszki i nasionami granatu. Pokrojonego w plastry podawaj z sosem na bazie tahiny.