Podczas mojego pobytu w rodzinnym domu, postanowiłam przygotować właśnie te maślane bułki z wyczesaną wieprzowiną. Cóż to była za uczta :). Najadła się cała rodzina i sąsiedzi :). Maślane bułki, wyczesana wieprzowina i dodatki – wszystko trafiło na stół, gdzie każdy mógł skomponować swoją bułkę. Do tego dużo śmiechu i długie rozmowy – czego chcieć więcej?
SKŁADNIKI
na około 20 bułek
około 2 kg łopatka wieprzowa
– solanka –
około 2 litrów wody
3 łyżki soli
4 liście laurowe
4 rozgniecione ząbki czosnku
4 ziela angielskie
6 ziaren pieprzu
– marynata –
1 puszka pomidorów bez skórki
1/2 czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka papryki wędzonej
1,5 łyżeczki brązowego cukru
1/2 łyżeczki nasion kuminu
1/2 nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki nasion kolendry
– dodatkowo –
1 szklanka wody
maślane bułki z tego przepisu
400 g kwaśnej śmietany
szczypiorek lub cebulka dymka
INSTRUKCJA
- Wszystkie składniki solanki wymieszaj razem, do zalewy włóż mięso. Solanka powinna je całkowicie przykrywać. Odstaw na noc lub na kilka godzin do lodówki lub w chłodne miejsce.
- Przygotuj marynatę. Kumin, kolendrę i koper włoski rozetrzyj w moździerzu. W naczyniu blendera umieść wszystkie składniki marynaty, dodaj roztarte w moździerzu przyprawy i wszystko zmiksuj na dość gładką masę.
- Wyjmij mięso z solanki i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj marynatą. Umieść mięso w żaroodpornym naczyniu, zalej szklanką wody i szczelnie przykryj.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz mięso przez około 5 – 6 godzin. Obserwuj, jeżeli trzeba dolej nieco wody.
- W tym czasie przygotuj i upiecz bułki.
- Po upieczeniu mięso powinno się łatwo rozpadać. Odstaw je, aby odpoczęło. Następnie widelcem podziel mięso na włókna.
- Podgrzej bułki. Podawaj je z wyczesaną wieprzowiną, sporą ilością śmietany i szczypiorku. To najprostsza wersja, świetne będą z innymi dodatkami: czerwoną cebulą, pomidorem, awokado i rukolą.