Maślane bułki z wyczesaną wieprzowiną

Podczas mojego pobytu w rodzinnym domu, postanowiłam przygotować właśnie te maślane bułki z wyczesaną wieprzowiną. Cóż to była za uczta :). Najadła się cała rodzina i sąsiedzi :). Maślane bułki, wyczesana wieprzowina i dodatki – wszystko trafiło na stół, gdzie każdy mógł skomponować swoją bułkę. Do tego dużo śmiechu i długie rozmowy – czego chcieć więcej?

28275492_1706819319361338_1267581839_o-686x1024 Maślane bułki z wyczesaną wieprzowiną

SKŁADNIKI

na około 20 bułek

około 2 kg łopatka wieprzowa 

– solanka –

około 2 litrów wody

3 łyżki soli

4 liście laurowe 

4 rozgniecione ząbki czosnku

4 ziela angielskie

6 ziaren pieprzu

– marynata –

1 puszka pomidorów bez skórki

1/2 czerwonej cebuli

3 ząbki czosnku

1/3 łyżeczki soli

świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżeczka papryki wędzonej

1,5 łyżeczki brązowego cukru

1/2 łyżeczki nasion kuminu

1/2 nasion kopru włoskiego

1/2 łyżeczki nasion kolendry

– dodatkowo –

1 szklanka wody

maślane bułki z tego przepisu

400 g kwaśnej śmietany

szczypiorek lub cebulka dymka

28208425_1706819156028021_46421885_o-686x1024 Maślane bułki z wyczesaną wieprzowiną

INSTRUKCJA

  • Wszystkie składniki solanki wymieszaj razem, do zalewy włóż mięso. Solanka powinna je całkowicie przykrywać. Odstaw na noc lub na kilka godzin do lodówki lub w chłodne miejsce.
  • Przygotuj marynatę. Kumin, kolendrę i koper włoski rozetrzyj w moździerzu. W naczyniu blendera umieść wszystkie składniki marynaty, dodaj roztarte w moździerzu przyprawy i wszystko zmiksuj na dość gładką masę.
  • Wyjmij mięso z solanki i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj marynatą. Umieść mięso w żaroodpornym naczyniu, zalej szklanką wody i szczelnie przykryj.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz mięso przez około 5 – 6 godzin. Obserwuj, jeżeli trzeba dolej nieco wody.
  • W tym czasie przygotuj i upiecz bułki.
  • Po upieczeniu mięso powinno się łatwo rozpadać. Odstaw je, aby odpoczęło. Następnie widelcem podziel mięso na włókna.
  • Podgrzej bułki. Podawaj je z wyczesaną wieprzowiną, sporą ilością śmietany i szczypiorku. To najprostsza wersja, świetne będą z innymi dodatkami: czerwoną cebulą, pomidorem, awokado i rukolą.