Czas pomyśleć o przepisach na Wielkanoc :). U mnie na początek wytrawne tartaletki z nadzieniem z kwaśnej śmietany, z dużą ilością oregano i zielonego pieprzu. Możecie je podać na zimno lub ciepło, to bardzo fajna opcja do wykorzystania podczas świątecznego śniadania :). A co u Was zagości na wielkanocnym stole ?
SKŁADNIKI
– kruche ciasto –
200 g mąki
1/3 łyżeczki soli
100 g zimnego masła
5 łyżek lodowatej wody
– nadzienie –
250 g kwaśnej śmietany
3 łyżki startego parmezanu
garść posiekanego oregano
świeżo zmielony zielony pieprz
sól
małe jajka lub jajka przepiórcze
pomidorki koktajlowe
INSTRUKCJA
- Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
- Przygotuj nadzienie. Śmietanę wymieszaj z serem, oregano, sporą ilością zielonego pieprzu oraz soli.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki do tartaletek. Każdą wypełnij łyżką farszu, do niektórych włóż pomidorka, kilka sztuk zostaw wypełnionych jedynie farszem. Jeżeli zdecydujesz się na jajka przepiórcze dodaj je później, na około 10 minut przed końcem pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
- Możesz podawać na ciepło i zimno. Jeżeli lubisz, posyp je podprażonymi nasionami słonecznika.