Zupa ziemniaczano – pieczarkowa poleca się na tę szarą aurę za oknem. Idealnie rozgrzewa w zimowe miesiące. Syci na długo i pociesza nawet w najbardziej ponure dni. Ta zupa zdecydowanie należy do moich ulubonych w jesienno – zimowym sezonie. Mam nadzieję, że i u Was zagości na dłużej.
SKŁADNIKI
5 ziemniaków
250 g pieczarek
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego oregano
100 ml śmietanki kremówki
500 ml wody lub bulionu warzywnego
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
świezo zmielony czarny pieprz (około 10 przekręceń młynka)
– szaszłyki –
12 małych pieczarek
łyżka masła
łyżka oleju
2 łyżki miodu
łyżka sezamu
sól i pieprz
INSTRUKCJA
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, pieczarki umyj i również pokrój.
- Czosnek posiekaj w plasterki, a cebulę w kostkę.
- W garnku rozgrzej łyżkę oleju z dwiema łyżkami masła, dodaj czosnek i cebulę. Smaż 2 minuty na małym ogniu.
- Dodaj posiekane ziemniaki, pieczarki oraz gałązki oregano. Dopraw solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Smaż około 5 minut, aż warzywa staną się rumiane.
- Wlej śmietankę i zamieszaj. Dolej 500 ml wody i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw.
- Po tym czasie zmiksuj całość na gładki krem i ponownie zagotuj. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw.
- Przygotuj szaszłyki. Na patelni rozgrzej olej z masłem, wrzuć pieczarki i smaż przez kilka minut do miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj miód i sezam i smaż jeszcze chwilę, aż pieczarki się lekko skarmelizują.
- Zupę podawaj z jogurtem greckim, podprażonymi na patelni nasionami i szaszłykami z pieczarek.