Zupa ziemniaczano – pieczarkowa

Zupa ziemniaczano – pieczarkowa poleca się na tę szarą aurę za oknem. Idealnie rozgrzewa w zimowe miesiące. Syci na długo i pociesza nawet w najbardziej ponure dni. Ta zupa zdecydowanie należy do moich ulubonych w jesienno – zimowym sezonie. Mam nadzieję, że i u Was zagości na dłużej.

 

DSC_9309-683x1024 Zupa ziemniaczano - pieczarkowa

 

DSC_9316-683x1024 Zupa ziemniaczano - pieczarkowa

SKŁADNIKI

5 ziemniaków 

250 g pieczarek

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżego oregano

100 ml śmietanki kremówki

500 ml wody lub bulionu warzywnego

2 łyżki masła

1 łyżka oleju

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

świezo zmielony czarny pieprz (około 10 przekręceń młynka)

– szaszłyki –

12 małych pieczarek

łyżka masła

łyżka oleju

2 łyżki miodu

łyżka sezamu

sól i pieprz

INSTRUKCJA

  • Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, pieczarki umyj i również pokrój.
  • Czosnek posiekaj w plasterki, a cebulę w kostkę.
  • W garnku rozgrzej łyżkę oleju z dwiema łyżkami masła, dodaj czosnek i cebulę. Smaż 2 minuty na małym ogniu.
  • Dodaj posiekane ziemniaki, pieczarki oraz gałązki oregano. Dopraw solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Smaż około 5 minut, aż warzywa staną się rumiane.
  • Wlej śmietankę i zamieszaj. Dolej 500 ml wody i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw.
  • Po tym czasie zmiksuj całość na gładki krem i ponownie zagotuj. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw.
  • Przygotuj szaszłyki. Na patelni rozgrzej olej z masłem, wrzuć pieczarki i smaż przez kilka minut do miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj miód i sezam i smaż jeszcze chwilę, aż pieczarki się lekko skarmelizują.
  • Zupę podawaj z jogurtem greckim, podprażonymi na patelni nasionami i szaszłykami z pieczarek.