Babka szafranowa z likierem Cointreau

Babka szafranowa z likierem Cointreau to już ostatni przepis na nadchodzące święta :). Cointreau to pomarańczowy likier. Unikalna receptura powstaje w 100% z naturalnych składników. Połączenie skórek słodkich i gorzkich pomarańczy od razu mnie zaciekawiło. To znakomita kombinacja pomiędzy słodyczą a wytrawnością, która idealnie sprawdza się w deserach. Babka wyszła cudownie wilgotna, a zapach pomarańczy roznosił się po całym domu, zapowiadając zbliżające się święta :). 

DSC_8847-683x1024 Babka szafranowa z likierem Cointreau

DSC_8930-683x1024 Babka szafranowa z likierem Cointreau

SKŁADNIKI

300 g mąki pszennej

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g cukru

200 g masła

100 g białej czekolady

150 ml mleka

3 jajka

2 łyżki likieru Cointreau

5 g szafranu

– polewa –

100 ml śmietanki kremówki

100 g białej czekolady

2 łyżki likieru Cointreau

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

INSTRUKCJA

  • Szafran wymieszaj z 2 łyżkami likieru Cointreau. Przykryj, odstaw na godzinę.
  • Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Przesiej przez sito.
  • W kąpieli wodnej rozpuść masło z białą czekoladą. Dodaj mleko i namoczony szafran razem z likierem.
  • Jajka ubij razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Zajmie Ci to około 5 minut.
  • Dolej maślaną masę i wymieszaj łyżką jedynie do połączenia się składników.
  • Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Piecz w 180 stopniach przez 40 – 45 minut.
  • Odstaw na 20 minut i dopiero wtedy wyjmij babkę z formy do pieczenia.
  • Ostudzoną posyp cukrem pudrem.
  • Przygotuj polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewaj na małym ogniu, jak zacznie wrzeć zdejmij z ognia,dodaj likier, wymieszaj. Dodaj czekoladę. Odstaw na 5 minut i po tym czasie jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  • Do tego deseru idealnie pasuje drink, na którym przepis podaję poniżej:

– 50 ml likieru Cointreau

– 20 ml soku z limonki lub cytryny

– 100 ml wody gazowanej

Wszystko bardzo energicznie mieszamy i przelewamy do kieliszków wypełnionych lodem

 

Post powstał przy współpracy z marką Cointreau

DSC_8878-683x1024 Babka szafranowa z likierem Cointreau