Babka szafranowa z likierem Cointreau to już ostatni przepis na nadchodzące święta :). Cointreau to pomarańczowy likier. Unikalna receptura powstaje w 100% z naturalnych składników. Połączenie skórek słodkich i gorzkich pomarańczy od razu mnie zaciekawiło. To znakomita kombinacja pomiędzy słodyczą a wytrawnością, która idealnie sprawdza się w deserach. Babka wyszła cudownie wilgotna, a zapach pomarańczy roznosił się po całym domu, zapowiadając zbliżające się święta :).
SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
200 g masła
100 g białej czekolady
150 ml mleka
3 jajka
2 łyżki likieru Cointreau
5 g szafranu
– polewa –
100 ml śmietanki kremówki
100 g białej czekolady
2 łyżki likieru Cointreau
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
INSTRUKCJA
- Szafran wymieszaj z 2 łyżkami likieru Cointreau. Przykryj, odstaw na godzinę.
- Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Przesiej przez sito.
- W kąpieli wodnej rozpuść masło z białą czekoladą. Dodaj mleko i namoczony szafran razem z likierem.
- Jajka ubij razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Zajmie Ci to około 5 minut.
- Dolej maślaną masę i wymieszaj łyżką jedynie do połączenia się składników.
- Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj do połączenia się składników.
- Piecz w 180 stopniach przez 40 – 45 minut.
- Odstaw na 20 minut i dopiero wtedy wyjmij babkę z formy do pieczenia.
- Ostudzoną posyp cukrem pudrem.
- Przygotuj polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewaj na małym ogniu, jak zacznie wrzeć zdejmij z ognia,dodaj likier, wymieszaj. Dodaj czekoladę. Odstaw na 5 minut i po tym czasie jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Do tego deseru idealnie pasuje drink, na którym przepis podaję poniżej:
– 50 ml likieru Cointreau
– 20 ml soku z limonki lub cytryny
– 100 ml wody gazowanej
Wszystko bardzo energicznie mieszamy i przelewamy do kieliszków wypełnionych lodem
Post powstał przy współpracy z marką Cointreau