Przepyszne, wilgotne ciasto bananowe stało się naszym ulubieńcem ostatnich dni. Piekłam je dwa razy pod rząd, tak nam posmakowało :). Ciasto jest bez dodatku cukru, słodzone jedynie daktylami i bananami, które zapewniły mu też dużą wilgotność. Oczywiście możecie je zostawić w tak zdrowej wersji lub tak jak ja zaszaleć i polać je słonym karmelem :).
SKŁADNIKI
100 g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
200 g suszonych daktyli
2 średniej wielkości banany
2 duże jajka
100 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła
dodatkowo: 4 małe banany
INSTRUKCJA
- Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Do daktyli dodaj dwa banany i całości zmiksuj na gładką masę.
- Jajka miksuj około minuty, aż staną się puszyste. Do jajek dodaj masę daktylowo – bananową, olej lub masło i dokładnie wymieszaj.
- Wsyp mąkę ryżową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładnie wymieszaj.
- Masę przelej do foremki. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół banany.
- Piecz przez około 25 – 30 minut.
- Jeszcze ciepłe ciasto możesz polać miodem lub syropem klonowym. Ja zamiast tego ostudzone ciasto polałam słonym karmelem z tego przepisu. Nie jest to jednak koniecznie.