Ciasto bananowe

Przepyszne, wilgotne ciasto bananowe stało się naszym ulubieńcem ostatnich dni. Piekłam je dwa razy pod rząd, tak nam posmakowało :). Ciasto jest bez dodatku cukru, słodzone jedynie daktylami i bananami, które zapewniły mu też dużą wilgotność. Oczywiście możecie je zostawić w tak zdrowej wersji lub tak jak ja zaszaleć i polać je słonym karmelem :).

DSC_9713-683x1024 Ciasto bananowe

DSC_9740-683x1024 Ciasto bananowe

SKŁADNIKI

100 g mąki ryżowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczki mielonego imbiru

200 g suszonych daktyli

2 średniej wielkości banany

2 duże jajka

100 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła

dodatkowo: 4 małe banany

INSTRUKCJA

  • Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Do daktyli dodaj dwa banany i całości zmiksuj na gładką masę.
  • Jajka miksuj około minuty, aż staną się puszyste. Do jajek dodaj masę daktylowo – bananową, olej lub masło i dokładnie wymieszaj.
  • Wsyp mąkę ryżową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładnie wymieszaj.
  • Masę przelej do foremki. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół banany.
  • Piecz przez około 25 – 30 minut.
  • Jeszcze ciepłe ciasto możesz polać miodem lub syropem klonowym. Ja zamiast tego ostudzone ciasto polałam słonym karmelem z tego przepisu. Nie jest to jednak koniecznie.