Wędzona papryka – tak pachnie jesień ! Uwielbiam jej dymny posmak i dla mnie to składnik, którego nie może zabraknąć w jesiennych daniach. Zupa krem z batatów i czerwonej papryki sama w sobie jest bardzo słodka i mało wyraźna w smaku, jednak podkręcona chili i wędzoną papryką zyskuje nowy wymiar.
Składniki:
2 bataty
2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 litr wody lub bulionu warzywnego
dodatkowo: świeże chili, papryka wędzona
Przygotowanie:
- Bataty obierz, pokrój w kostkę, papryki pozbaw gniazd nasiennych i również pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek dość drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, paprykę wędzoną i smaż przez chwilę. Na tym etapie można też dodać kilka plasterków świeżego chilli. Dorzuć pokrojone bataty, paprykę i smaż kilka minut na średnim ogniu.
- Zalej warzywa wodą i gotuj, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki krem, spróbuj i ewentualnie jeszcze raz dopraw.
- Przed podaniem posyp wędzoną papryką i plasterkami chilli.