Fit ciasto dyniowe z lukrem herbacianym i orzechami w miodzie zachwyciło moich gości. Nic w tym dziwnego, ciasto wyszło wilgotne i aromatyczne. Wyczujecie nutę pomarańczy, chrupkość orzechów i zaskakujący smak lukru. Do przygotowania lukru użyłam herbaty Chai Masala. Wybór nie był przypadkowy, to wyjątkowo aromatyczna herbata z dodatkiem korzennych przypraw. Znajdziemy w niej goździki, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon. Oczywiście, jeżeli chcecie uniknąć dodatkowych kalorii – możecie pominąć lukier i ciasto udekorować orzechami w miodzie.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)
1 szklanka mąki owsianej lub gryczanej (bezglutenowej)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy
1/2 szklanki oleju kokosowego lub roztopionego masła
1 szklanka mleka (może być roślinne)
1 szklanka puree dyniowego
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
– lukier herbaciany –
1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego
2 łyżki mocnej, zaparzonej herbaty Chai Masala lub zwykłej czarnej
garść orzechów laskowych
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Wszystkie suche składniki ciasta wymieszaj razem.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko z puree dyniowym, skórką, sokiem z pomarańczy oraz olejem kokosowym i miodem. Dodaj suche składniki i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstaw ciasto na 20 minut, następnie wyjmij z formy.
- Przygotuj lukier. Zmielony na puder cukier trzcinowy wymieszaj z 2 łyżkami mocnej, aromatycznej herbaty. Tak powstałym lukrem polej wierzch ciasta.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć 2 łyżki miodu oraz orzechy laskowe i mieszaj przez około minutę cały czas podgrzewając.
- Orzechy w miodzie wyłóż na wierzch ciasta.