Fit ciasto dyniowe z lukrem herbacianym i orzechami w miodzie

Fit ciasto dyniowe z lukrem herbacianym i orzechami w miodzie zachwyciło moich gości. Nic w tym dziwnego, ciasto wyszło wilgotne i aromatyczne. Wyczujecie nutę pomarańczy, chrupkość orzechów i zaskakujący smak lukru. Do przygotowania lukru użyłam herbaty Chai Masala. Wybór nie był przypadkowy, to wyjątkowo aromatyczna herbata z dodatkiem korzennych przypraw. Znajdziemy w niej goździki, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon. Oczywiście, jeżeli chcecie uniknąć dodatkowych kalorii – możecie pominąć lukier i ciasto udekorować orzechami w miodzie.

DSC_2876-686x1024 Fit ciasto dyniowe z lukrem herbacianym i orzechami w miodzie

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)

1 szklanka mąki owsianej lub gryczanej (bezglutenowej)

szczypta soli

1 płaska łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy

1/2 szklanki oleju kokosowego lub roztopionego masła

1 szklanka mleka (może być roślinne)

1 szklanka puree dyniowego

sok i skórka otarta z 1 pomarańczy

– lukier herbaciany –

1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego

2 łyżki mocnej, zaparzonej herbaty Chai Masala lub zwykłej czarnej

garść orzechów laskowych

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wszystkie suche składniki ciasta wymieszaj razem.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko z puree dyniowym, skórką, sokiem z pomarańczy oraz olejem kokosowym i miodem. Dodaj suche składniki i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto przelej do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu odstaw ciasto na 20 minut, następnie wyjmij z formy.
  • Przygotuj lukier. Zmielony na puder cukier trzcinowy wymieszaj z 2 łyżkami mocnej, aromatycznej herbaty. Tak powstałym lukrem polej wierzch ciasta.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć 2 łyżki miodu oraz orzechy laskowe i mieszaj przez około minutę cały czas podgrzewając.
  • Orzechy w miodzie wyłóż na wierzch ciasta.