Wieniec ptysiowy przekładany kremem mascarpone i truskawkami to jeden z moich ulubionych, letnich deserów :). Smakuje obłędnie i pięknie się prezentuje. To taka moja wersja wspaniałego, francuskiego deseru o nazwie Paris – Brest, którego historia sięga 1891 roku. We Francji cieszy się ogromną popularnością i czaruje podniebienia turystów. Bardzo polecam.
SKŁADNIKI
1 porcja ciasta parzonego z tego przepisu
garść migdałów
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
3/4 szklanki posiekanych truskawek
cukier puder
INSTRUKCJA
- Przygotuj ciasto parzone zgodnie z przepisem. Przełóż je do worka cukierniczego. Na papierze do pieczenie odrysuj okrąg o średnicy około 23 centymetrów. Następnie wzdłuż odrysowanego koła wyciśnij wałek ciasta, następnie od wewnętrznej strony powtórz czynność. 3 wałek ciasta wyciśnij na wierzchu na linii łączącej dwa wcześniej wyciśnięte wałki. Ciasto posyp migdałami, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 25 minut.
- Przygotuj krem, mascarpone zmiksuj razem ze śmietanką kremówką i cukrem pudrem. Powinien powstać gęsty krem.
- Po ostudzeniu przekrój upieczony wieniec z ciasta parzonego wzdłuż na pół, dolną część przełóż kremem i posyp truskawkami. Przykryj górną częścią ciasta i posyp cukrem pudrem.