Tosty na słodko to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań. Teraz, gdy mamy takie bogactwo świeżych owoców – jeszcze chętniej sięgam po przepis na cynamonowe tosty francuskie z truskawkami. Was również do tego zachęcam. Kto by się przejmował kaloriami ;). Tak przygotowane tosty rozpływają się w ustach, a z dodatkiem sezonowych owoców smakują najlepiej. Zapewniam, że będą znikać z tempie ekspresowym :).
SKŁADNIKI
1 chałka
3 jajka
100 ml śmietanki kremówki
płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
masło klarowane do smażenia
dodatkowo: 3 szklanki pokrojonych truskawek, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka ekstraktu waniliowego
INSTRUKCJA
- Truskawki wymieszaj z cukrem oraz ekstraktem waniliowym i odstaw na 15 minut aby puściły sok.
- Chałkę pokrój na średniej grubości kromki.
- Jajka roztrzep razem ze śmietanką i cukrem, cynamonem i ekstraktem waniliowym.
- Na patelni rozgrzej masło, kromki maczaj w masie jajecznej i smaż z obu stron na złoto.
- Podawaj z truskawkami, posypane cukrem pudrem. Możesz też dodatkowo posypać podprażonymi płatkami migdałów i podać z jogurtem greckim.