Truskawkowe love – mini ptysie z kremem truskawkowym

Zapraszam po przepis na truskawkowe love – mini ptysie z kremem truskawkowym, idealne na karnawał lub zbliżające się Walentynki :).

Ciasto parzone polega na zaparzeniu mąki pszennej mieszaniną mleka lub wody z tłuszczem. Brzmi trudno? Nic bardziej mylnego :). Nie jest niczym skomplikowanym w wykonaniu, wymaga po prostu nieco uwagi. Jak już się o tym przekonasz zauważysz, że ma wielorakie zastosowanie. To nie tylko karpatka, eklery, hiszpańskie pączki czy ptysie na słodko. Ciasto parzone możemy przekładać również wytrawnym kremem, na przykład pastą z łososia :). Samo przygotowanie wymaga nieco energii, aby w początkowym etapie dobrze wymieszać płynną część z mąką i na tym się kończy cała trudność :).

DSC_3066.NEF_-685x1024 Truskawkowe love - mini ptysie z kremem truskawkowym

Składniki:

ciasto parzone:

3/4 szklanki mleka

szczypta soli

3 łyżki masła

3/4 szklanki mąki pszennej

3 jajka

krem:

250 ml śmietany kremówki

2 łyżki pudru z truskawek z tego przepisu

łyżka cukru pudru

DSC_3056.NEF_-686x1024 Truskawkowe love - mini ptysie z kremem truskawkowym

Przygotowanie:

  1. W rondelku zagotuj mleko z solą i masłem (uważaj, aby nie wykipiało). Zmniejsz ogień.
  2. Na gotujące się mleko wsyp mąkę i cały czas energicznie ucieraj masę za pomocą drewnianej łyżki, nie zdejmując z palnika, około 3 minuty. Ciasto jest gotowe gdy będzie odchodzić od ścianek rondelka i będzie miało szklisty wygląd.
  3. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
  4. Następnie do masy zacznij dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników.
  5. Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, ewentualnie do woreczka na mrożonki (odetnij róg) i zacznij wyciskać zgrabne kształty (wielkości mniej więcej orzecha włoskiego) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, że ptysie urosną podczas pieczenia.
  6. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 – 20 minut, aż ptysie nabiorą złotego koloru. Następnie odstaw do przestudzenia.
  7. Przygotuj krem.
  8. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodaj puder truskawkowy, aby zabarwić krem i nadać mu smak.
  9. Wystudzone mini ptysie przekrój na dwie części i przełóż kremem. Oprósz pudrem truskawkowym.