Wieniec drożdżowy z czosnkiem niedźwiedzim

Niestety, bezskutecznie szukałam świeżego czosnku niedźwiedziego w pobliskim lesie i na poznańskich ryneczkach. Udało mi się znaleźć jedynie suszony i to musiało mi wystarczyć :). Tak powstał wieniec drożdżowy z czosnkiem niedźwiedzim, bardzo aromatyczny, delikatnie chrupiący – po prostu pyszny :). Na pewno nie zabraknie go w piknikowym, wiosennym menu.

wieniec-z-czosnkiem-niedzwiedzim-686x1024 Wieniec drożdżowy z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

200 g mąki orkiszowej lub pszennej ( u mnie orkiszowa)

4 g suszonych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

100 ml ciepłej wody

50 g miękkiego masła

5 g suszonego czosnku niedźwiedziego

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

1 żółtko

collage-727x1024 Wieniec drożdżowy z czosnkiem niedźwiedzim

Przygotowanie:

  • Mąkę orkiszową wymieszaj z solą, suszonymi drożdżami i cukrem. Dolej wodę, olej i zacznij wyrabiać mikserem lub dłońmi.
  • Jeżeli ciasto wyrabiasz mikserem na sam koniec i tak wyrób je przez chwilę dłońmi. Ciepło rąk dobrze wpłynie na ciasto :).
  • Gotowe ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia w misce nasmarowanej olejem.
  • Masło utrzyj z czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Odstaw.
  • Po godzinie ponownie wyrób przez chwilę ciasto, następnie dość cienko rozwałkuj na prostokąt (patrz zdjęcie).
  • Na cieście rozsmaruj masło czosnkowe, powinno pokrywać całą powierzchnię ciasta. Złóż wzdłuż na pół.
  • Przetnij wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa końce i zacznij je zaplatać (patrz zdjęcie).
  • Następnie zlep dwa końce tak, aby uzyskać wieniec (jak na zdjęciu).
  • Wieniec odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  • Wieniec posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Jeżeli lubisz mocno słone wypieki, wierzc możesz posypać solą morską,
  • Piecz przez około 30 minut.