Niestety, bezskutecznie szukałam świeżego czosnku niedźwiedziego w pobliskim lesie i na poznańskich ryneczkach. Udało mi się znaleźć jedynie suszony i to musiało mi wystarczyć :). Tak powstał wieniec drożdżowy z czosnkiem niedźwiedzim, bardzo aromatyczny, delikatnie chrupiący – po prostu pyszny :). Na pewno nie zabraknie go w piknikowym, wiosennym menu.
Składniki:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej ( u mnie orkiszowa)
4 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
100 ml ciepłej wody
50 g miękkiego masła
5 g suszonego czosnku niedźwiedziego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 żółtko
Przygotowanie:
- Mąkę orkiszową wymieszaj z solą, suszonymi drożdżami i cukrem. Dolej wodę, olej i zacznij wyrabiać mikserem lub dłońmi.
- Jeżeli ciasto wyrabiasz mikserem na sam koniec i tak wyrób je przez chwilę dłońmi. Ciepło rąk dobrze wpłynie na ciasto :).
- Gotowe ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia w misce nasmarowanej olejem.
- Masło utrzyj z czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Odstaw.
- Po godzinie ponownie wyrób przez chwilę ciasto, następnie dość cienko rozwałkuj na prostokąt (patrz zdjęcie).
- Na cieście rozsmaruj masło czosnkowe, powinno pokrywać całą powierzchnię ciasta. Złóż wzdłuż na pół.
- Przetnij wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa końce i zacznij je zaplatać (patrz zdjęcie).
- Następnie zlep dwa końce tak, aby uzyskać wieniec (jak na zdjęciu).
- Wieniec odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Wieniec posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Jeżeli lubisz mocno słone wypieki, wierzc możesz posypać solą morską,
- Piecz przez około 30 minut.