Ciasto orkiszowe z rabarbarem można jeść bez wyrzutów sumienia, a wszystko za sprawą zdrowych składników :). Nie znajdziecie tu białej mąki i cukru, a do tego ciasto robi się naprawdę błyskawicznie. Jego przygotowanie nie sprawi Wam kłopotu – obiecuję :).
Na zdjęciach pojawiły się również moje ukochane polne kwiaty :). Czekałam na nie z utęsknieniem. Myślę, że jeszcze nie raz zobaczycie taki bukiet u mnie na blogu :).
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki ksylitolu, erytrolu, cukru trzcinowego lub miodu
1/2 szklanki mleka
2 jajka
5 łyżek płynnego oleju kokosowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z jednej cytryny
2 łodygi rabarbaru
forma na tartę lub tortownica o średnicy 26 cm (może być mniejsza)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
- Wszystkie suche składniki wymieszaj razem w misce.
- Rabarbar obierz i pokrój na około 5 cm paski.
- Jeżeli olej kokosowy ma stałą konsystencję, podgrzej go przez chwilę.
- W drugiej misce wymieszaj mleko i jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową i olej kokosowy.
- Do płynnych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto wyłóż do formy (spód formy wyłóż papierem do pieczenia).
- Na cieście ułóż rabarbar, delikatnie go wciskając w ciasto (patrz zdjęcie).
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po ostudzeniu, ciasto możesz posypać cukrem pudrem z cukru trzcinowego.
- Możesz również użyć innych sezonowych owoców, na pewno ciasto wyjdzie pyszne.
- Świetnie smakuje z jogurtem greckim :).