Przepyszny pomysł na domowe wegeburgery z cukinii z mnóstwem smakowitych i zdrowych dodatków :). Myślę, że tym przepisem będą usatysfakcjonowani również mięsożercy :). Jeżeli nie macie chęci na pieczenie bułek do wegeburgerów, możecie je zastąpić bułkami z piekarni lub nawet bajglami :). Jeżeli zostanie Wam kotletów, idealnie sprawdzą się na drugi dzień na obiad :).
SKŁADNIKI
– wegeburgery –
na około 12 burgerów
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 szklanki startej cukinii
1 pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki prażonego słonecznika
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka soli
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki mąki
– sos z pieczonych pomidorów –
4 pomidory paprykowe
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli
3 gałązki tymianku
ocet balsamiczny
olej rzepakowy
sól
– guacamole z mango –
1 awokado
1/2 mango
1/2 czerwonej cebuli
1 pomidor paprykowy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz
dodatki: bułki z tego przepisu, rukola, plastry pomidora, czerwonej cebuli i papryki, grillowana kukurydza
INSTRUKCJA
- Odpowiednio wcześniej przygotuj bułki do wegeburgerów, ja używam zawsze jednego sprawdzonego przepisu, tym razem zamiast sezamem posypałam bułki czarnuszką.
- Pomidory na sos pokrój na połówki, dodaj ząbki czosnku, tymianek oraz cebulę pokrojoną na kawałki. Dopraw solą i pieprzem, skrop octem balsamicznych i olejem. Piecz w 190 stopniach przez około 20 minut. Następnie zmiksuj wraz z sokiem z pieczenia i ewentualnie jeszcze dopraw.
- Wszystkie składniki na wegeburgery przełóż do miski i wyrób rękami do uzyskania klejącej się masy. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki lub oleju.
- Z masy uformuj kotlety i układaj je na blasze do pieczenia. Piecz w 190 stopniach przez około 20 – 25 minut.
- W tym czasie przygotuj guacamole. Dojrzałe awokado rozgnieć widelcem, dodaj posiekane w kostkę mango i pomidora oraz drobno posiekaną cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj olej oraz sok z cytryny i wymieszaj.
- Przygotuj resztę dodatków oraz podgrzej bułki.
- Ja przed podaniem smaruję jedną połówkę bułki sosem pomidorowym, układam rukolę, na to kotlet, plaster pomidora, cebuli i papryki, znów rukolę oraz guacamole i przykrywam górną częścią bułki.