Wegeburgery z cukinii

Przepyszny pomysł na domowe wegeburgery z cukinii z mnóstwem smakowitych i zdrowych dodatków :). Myślę, że tym przepisem będą usatysfakcjonowani również mięsożercy :).  Jeżeli nie macie chęci na pieczenie bułek do wegeburgerów, możecie je zastąpić bułkami z piekarni lub nawet bajglami :). Jeżeli zostanie Wam kotletów, idealnie sprawdzą się na drugi dzień na obiad :).

DSC_2853-651x1024 Wegeburgery z cukinii

SKŁADNIKI

– wegeburgery –

na około 12 burgerów

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

2 szklanki startej cukinii

1 pęczek natki pietruszki

1/2 szklanki prażonego słonecznika

1/4 szklanki oleju rzepakowego

1 płaska łyżeczka soli

świeżo zmielony czarny pieprz

1/2 szklanki bułki tartej

2 łyżki mąki 

– sos z pieczonych pomidorów –

4 pomidory paprykowe

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej cebuli 

3 gałązki tymianku

ocet balsamiczny

olej rzepakowy

sól

– guacamole z mango –

1 awokado

1/2 mango

1/2 czerwonej cebuli

1 pomidor paprykowy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oleju rzepakowego

sól i pieprz

dodatki: bułki z tego przepisu, rukola, plastry pomidora, czerwonej cebuli i papryki, grillowana kukurydza

INSTRUKCJA

  • Odpowiednio wcześniej przygotuj bułki do wegeburgerów, ja używam zawsze jednego sprawdzonego przepisu, tym razem zamiast sezamem posypałam bułki czarnuszką.
  • Pomidory na sos pokrój na połówki, dodaj ząbki czosnku, tymianek oraz cebulę pokrojoną na kawałki. Dopraw solą i pieprzem, skrop octem balsamicznych i olejem. Piecz w 190 stopniach przez około 20 minut. Następnie zmiksuj wraz z sokiem z pieczenia i ewentualnie jeszcze dopraw.
  • Wszystkie składniki na wegeburgery przełóż do miski i wyrób rękami do uzyskania klejącej się masy. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki lub oleju.
  • Z masy uformuj kotlety i układaj je na blasze do pieczenia. Piecz w 190 stopniach przez około 20 – 25 minut.
  • W tym czasie przygotuj guacamole. Dojrzałe awokado rozgnieć widelcem, dodaj posiekane w kostkę mango i pomidora oraz drobno posiekaną cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj olej oraz sok z cytryny i wymieszaj.
  • Przygotuj resztę dodatków oraz podgrzej bułki.
  • Ja przed podaniem smaruję jedną połówkę bułki sosem pomidorowym, układam rukolę, na to kotlet, plaster pomidora, cebuli i papryki, znów rukolę oraz guacamole i przykrywam górną częścią bułki.

DSC_2824-683x1024 Wegeburgery z cukinii