Zupa krem z pieczonych pomidorów z tymiankiem jest niezwykle aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Bardzo Wam polecam, nie ma lepszego momentu na jej zrobienie :). Obecnie mamy dostęp do przepysznych, dojrzałych i pachnących słońcem pomidorów. W innych miesiącach ten krem nie będzie już tak dobrze i wyjątkowo smakować. Nie będę Was już dłużej namawiać, sami spróbujcie :).
SKŁADNIKI
1,5 kg pomidorów (idealne są te mięsiste, u mnie paprykowe i lima)
5 ząbków czosnku
2 małe czerwone cebule
5 gałązek tymianku
3 łyżki octu balsamicznego
około 4 łyżek oleju rzepakowego
sól gruboziarnista
świeżo zmielony czarny pieprz
200 ml wody
INSTRUKCJA
- Pomidory pokrój na połówki i ułóż na blasze do pieczenia, dodaj obrane ząbki czosnku, obrane cebule pokrojone na ćwiartki oraz gałązki świeżego tymianku. Skrop oliwą, octem balsamicznym oraz dopraw sporą ilością soli i pieprzu.
- Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut.
- Po upieczeniu warzywa wraz z sokiem z pieczenia oraz listkami z gałązek tymianku przełóż do naczynia blendera. Całość zmiksuj na gładki krem.
- Pomidorową masę przelej do garnka, dodaj około 200 ml wody (ilość zależy od tego, jak gęsty chcesz uzyskać krem) i zagotuj. Ewentualnie dopraw jeszcze solą i szczyptą cukru trzcinowego.
- Podawaj zupę skropioną oliwą i z dobrym pieczywem.