Zupa krem z pieczonych pomidorów z tymiankiem

Zupa krem z pieczonych pomidorów z tymiankiem jest niezwykle aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Bardzo Wam polecam, nie ma lepszego momentu na jej zrobienie :). Obecnie mamy dostęp do przepysznych, dojrzałych i pachnących słońcem pomidorów. W innych miesiącach ten krem nie będzie już tak dobrze i wyjątkowo smakować. Nie będę Was już dłużej namawiać, sami spróbujcie :).DSC_2863-708x1024 Zupa krem z pieczonych pomidorów z tymiankiem

SKŁADNIKI

1,5 kg pomidorów (idealne są te mięsiste, u mnie paprykowe i lima)

5 ząbków czosnku

2 małe czerwone cebule

5 gałązek tymianku

3 łyżki octu balsamicznego

około 4 łyżek oleju rzepakowego

sól gruboziarnista

świeżo zmielony czarny pieprz

200 ml wody

INSTRUKCJA

  • Pomidory pokrój na połówki i ułóż na blasze do pieczenia, dodaj obrane ząbki czosnku, obrane cebule pokrojone na ćwiartki oraz gałązki świeżego tymianku. Skrop oliwą, octem balsamicznym oraz dopraw sporą ilością soli i pieprzu.
  • Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu warzywa wraz z sokiem z pieczenia oraz listkami z gałązek tymianku przełóż do naczynia blendera. Całość zmiksuj na gładki krem.
  • Pomidorową masę przelej do garnka, dodaj około 200 ml wody (ilość zależy od tego, jak gęsty chcesz uzyskać krem) i zagotuj. Ewentualnie dopraw jeszcze solą i szczyptą cukru trzcinowego.
  • Podawaj zupę skropioną oliwą i z dobrym pieczywem.

DSC_2874-683x1024 Zupa krem z pieczonych pomidorów z tymiankiem