Tort naleśnikowy z ricottą i kandyzowanymi pomarańczami

Cóż to było za pyszne śniadanie! Słoneczne, dodające energii na cały dzień :). Tort naleśnikowy z ricottą i kandyzowanymi pomarańczami był zdecydowanie gwiazdą. Nadaje się nie tylko na śniadanie, ale również na cudowny deser, który na pewno miło zaskoczy Waszych gości :). Niech Was nie odstraszy smażenie góry naleśników :). Naprawdę warto!

DSC_5208-2-686x1024 Tort naleśnikowy z ricottą i kandyzowanymi pomarańczami

SKŁADNIKI

2 porcje ciasta naleśnikowego z tego przepisu

– krem pomarańczowy –

750 g ricotty

3 łyżki płynnego miodu lub innego słodzidła

skórka otarta z 1 pomarańczy

łyżka ekstraktu waniliowego

– kandyzowane pomarańcze –

1,5 szklanki wody

1/2 szklanki cukru

1 pomarańcza

– sos pomarańczowy –

100 g masła

1 łyżka brązowego cukru

sok z 1 pomarańczy

INSTRUKCJA

  • Usmaż cienkie, średniej wielkości naleśniki (z podwójnej porcji wyjdzie ich około 23).
  • Pomarańcze dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
  • Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj. Do gotującego się syropu dodaj dość cienkie plasterki pomarańczy. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie odsącz plastry pomarańczy na kratce, po wystudzeniu możesz je posypać cukrem kryształem.
  • Ricottę zmiksuj razem z miodem, skórką pomarańczową i ekstraktem waniliowym. Spróbuj, ewentualnie możesz dosłodzić.
  • Przygotuj sos pomarańczowy. Do rondelka wrzuć masło, dodaj cukier, sok pomarańczowy i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się roztopi, a całość nieco zgęstnieje.
  • Naleśniki przełóż cienko ricottą. Wierzch tortu udekoruj kandyzowanymi pomarańczami i polej sosem pomarańczowym. Reszta sosu przyda się do podania.