Cóż to było za pyszne śniadanie! Słoneczne, dodające energii na cały dzień :). Tort naleśnikowy z ricottą i kandyzowanymi pomarańczami był zdecydowanie gwiazdą. Nadaje się nie tylko na śniadanie, ale również na cudowny deser, który na pewno miło zaskoczy Waszych gości :). Niech Was nie odstraszy smażenie góry naleśników :). Naprawdę warto!
SKŁADNIKI
2 porcje ciasta naleśnikowego z tego przepisu
– krem pomarańczowy –
750 g ricotty
3 łyżki płynnego miodu lub innego słodzidła
skórka otarta z 1 pomarańczy
łyżka ekstraktu waniliowego
– kandyzowane pomarańcze –
1,5 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1 pomarańcza
– sos pomarańczowy –
100 g masła
1 łyżka brązowego cukru
sok z 1 pomarańczy
INSTRUKCJA
- Usmaż cienkie, średniej wielkości naleśniki (z podwójnej porcji wyjdzie ich około 23).
- Pomarańcze dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
- Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj. Do gotującego się syropu dodaj dość cienkie plasterki pomarańczy. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie odsącz plastry pomarańczy na kratce, po wystudzeniu możesz je posypać cukrem kryształem.
- Ricottę zmiksuj razem z miodem, skórką pomarańczową i ekstraktem waniliowym. Spróbuj, ewentualnie możesz dosłodzić.
- Przygotuj sos pomarańczowy. Do rondelka wrzuć masło, dodaj cukier, sok pomarańczowy i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się roztopi, a całość nieco zgęstnieje.
- Naleśniki przełóż cienko ricottą. Wierzch tortu udekoruj kandyzowanymi pomarańczami i polej sosem pomarańczowym. Reszta sosu przyda się do podania.