Pomarańczowa owsianka na dobry początek dnia :). Nie mogło być dla niej lepszej nazwy :). Rozgrzewa, syci na długo i pięknie pachnie! Jest naprawdę pyszna, a jej smak tkwi w prostocie. Najbardziej lubię ją w wersji na ciepło zaraz po przyrządzeniu, ale podana na zimno z gęstym jogurtem, też Was nie zawiedzie :). Bardzo polecam. Przepis jest na 4 porcje.
SKŁADNIKI
na 4 porcje
1 duży kubek płatków owsianych zwykłych
1 kubek wody
2 kubki mleka (może być krowie lub roślinne)
sok i skórka z 1 pomarańczy (użyłam sycylijskiej)
1 łyżka miodu
2 pomarańcze (u mnie sycylijskie)
szczypta soli
INSTRUKCJA
- Wsyp płatki do rondla i zalej wodą oraz mlekiem. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i co jakiś czas mieszając gotuj owsiankę jeszcze przez 10 – 15 minut, aż zgęstnieje i stanie się kremowa.
- Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli, miód oraz sok pomarańczowy i skórkę. Dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z plasterkami pomarańczy. Możesz polać miodem i posypać wiórkami z gorzkiej czekolady.