Naleśniki crepes z musem dyniowo-jabłkowym

Przepisów na dobre naleśniki nigdy dość! Dzisiaj proponuję crepes – cieniutkie francuskie naleśniki. Robi się je naprawdę szybko, a sam przepis nie jest skomplikowany. Naleśniki crepes z musem dyniowo-jabłkowym to moja propozycja na idealny posiłek 🙂 Połączenie dyni i jabłka to strzał w dziesiątkę! Ja polecam użyć kwaśnych jabłek, aby przełamać delikatny smak dyni. Calość nie wyjdzie mdła i mus będzie wyrazisty 🙂

crepes Naleśniki crepes z musem dyniowo-jabłkowym

Składniki:

mus dyniowo-jabłkowy

2 szklanki puree z dyni (przepis poniżej)

5 kwaśnych jabłek ( u mnie antonówka)

1/2 łyżeczki cynamonu

łyżka brązowego cukru

 łyżka masła

crepes

1 szklanka mąki pszennej

szczypta soli

2 duże jajka

3/4 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3 łyżki roztopionego masła

naleśniki-crepes Naleśniki crepes z musem dyniowo-jabłkowym

Przygotowanie:

  1. Puree z dyni: dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku do miękkości (wtedy nie trzeba obierać, wystarczy pokroić na większe kawałki i po upieczeniu zdjąć skórę). Następnie dynię miksujemy na puree.
  2. Mus dyniowo – jabłkowy: jabłka obieramy, wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Dodajemy cynamon oraz cukier i prażymy, aż jabłka będą się rozpadać. Do jabłek dodajemy puree z dyni i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli użyliście mało kwaskowych jabłek, dodajcie 2 łyżki soku z cytryny.
  3. Naleśniki Crepes: wszystkie składniki miksujemy lub ucieramy trzepaczką na gładką masę. Powstałe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, a najlepiej na godzinę, aby odpoczęło. Ciasto dzięki temu będzie delikatniejsze. Po tym czasie smażymy naleśniki, na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Po usmażeniu smarujemy musem, składamy i posypujemy cukrem pudrem.