Alternatywa dla tradycyjnej zupy ogórkowej. Krem z kiszonych ogórków z salsą z jabłka, ogórka i selera naciowego zaskoczy Was świeżym i wyjątkowym smakiem. Dodatkowo zaopatrzycie się w porządną dawkę witaminy C. W końcu nie od dziś wiadomo, że kiszonki są bardzo zdrowe i jak najczęściej powinny gościć na naszych stołach.
SKŁADNIKI
3 duże ziemniaki
biała część małego pora
1 mała cebula
1 łodyga selera naciowego
2 marchewki
6 dużych ogórków kiszonych
1 litr wody
– salsa –
3 małe ogórki kiszone
1 łodyga selera naciowego
1/2 jabłka
2 łyżki posiekanego koperku
INSTRUKCJA
- Obierz ziemniaki, marchewki, pora i cebulę. Umyj selera naciowego.
- Wszystkie warzywa posiekaj w drobną kostkę. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego, dodaj posiekane warzywa i smaż, aż nabiorą złotego koloru.
- Warzywa zalej litrem wody i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw.
- Pod koniec dodaj starte ogórki kiszone, zagotuj. Zestaw z ognia i zmiksuj całość na gładki krem. Spróbuj, ewentualnie nieco dopraw pieprzem. Ponownie zagotuj zupę.
- Przygotuj salsę. Ogórki cienko obierz, następnie posiekaj w drobną kostkę. Tak samo postępuj z jabłkiem i selerem naciowym. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
- Krem z kiszonych ogórków podawaj z salsą z jabłka, ogórka i selera naciowego. Możesz skropić dobrą oliwą.