Pâté z kurzych wątróbek

Pod tajemniczą nazwą pâté kryje się bardzo delikatny i idealny do smarowania pasztet.  Możesz go przygotować z kurzych, gęsich lub indyczych wątróbek. Pâté z kurzych wątróbek to wykwintna propozycja, doskonała na  śniadanie lub przystawkę. Ja najbardziej lubię ją podawać z korniszonem, pokrojonym w kostkę jabłkiem lub konfiturą z czerwonej cebuli.

pasztet-686x1024 Pâté z kurzych wątróbek

Składniki:

500 g kurzych wątróbek

 150 g masła

1 cebulka szalotka

2 ząbki czosnku

1 jabłko

2 kieliszki whisky

kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

dodatkowo: 50 g masła, 1 ząbek czosnku, świeże zioła

do podania: korniszony i wiejski chleb

Przygotowanie:

  1. Wątróbki dokładnie oczyść.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę, czosnek, jabłko oraz listki z kilku gałązek tymianku lub majeranku. Smaż kilka minut.
  3. Zrób na patelni miejsce i dodaj wątróbki. Smaż całość przez około 4 minuty. Dodaj 2 kieliszki whisky i smaż jeszcze przez minutę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  4. Przełóż do naczynia blendera, dodaj resztę masła i miksuj do uzyskania musu. Jeżeli zależy Ci na aksamitnej konsystencji możesz dodatkowo masę przetrzeć przez sito. Następnie rozlej masę do ozdobnych słoiczków.
  5. W rondelku rozpuść masło z cieniutko pokrojonymi plasterkami czosnku i gałązkami majeranku lub tymianku.
  6. Rozpuszczonym masłem zalej wątróbki, pilnując, aby w każdym słoiczku znalazły się zioła i plasterki czosnku.
  7. Jak masa ostygnie, wstaw do lodówki, aby się schłodziła.
  8. Wyjmij na 15 minut przed podaniem.
  9. Możesz przechowywać w lodówce do kilku dni lub zamrozić.
  10. Do podania świetnie sprawdzą się korniszony, konfitura  z cebuli i wiejski chleb.

btn Pâté z kurzych wątróbekimp Pâté z kurzych wątróbek