Przepis na te zdrowe i obłędnie pyszne jaglane trufle kokosowe powstał spontanicznie i z kliku prostych składników. Jaglane trufle przygotowuję wyjątkowo często, jednak w wydaniu kokosowym pojawiły się u mnie pierwszy raz. Po degustacji już wiem, że staną się stałym punktem mojego deserowego menu 🙂 Gorąco polecam, pięknie zapakowane mogą również stanowić uroczy prezent.
Cudownie kuszą, spójrzcie tylko na zdjęcia 🙂
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki miodu lub innego słodzidła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego na przykład z tego przepisu
1 szklanka wiórków kokosowych
dodatkowo: migdały do nadziania trufli, wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłucz na zmianę zimną i gorącą wodą, czynność powtórz 2 razy (dzięki temu pozbędziesz się goryczki zawartej w kaszy). Nie pomijaj tego etapu.
- Opłukaną kaszę jaglaną przełóż do garnka o grubym dnie, zalej mlekiem kokosowym i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu około 15 – 18 minut. Na sam koniec zdejmij pokrywkę i jeżeli będzie trzeba odparuj resztę mleka.
- Odstaw na 5 minut, aby kasza nieco ostygła. Następnie dodaj 2 łyżki miodu, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 1/2 szklanki wiórków kokosowych. Całość zmiksuj na gładką masę, dodaj resztę wiórków kokosowych i dokładnie wymieszaj.
- Ostudzoną masę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzona masa będzie się lepiej formować.
- Ze schłodzonej masy uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz dłonią, ułóż na środku migdał i z powrotem uformuj kulkę. Obtocz we wiórkach kokosowych. Czynność powtórz z resztą masy.
- Przed podaniem trufle możesz schłodzić w lodówce.