Ten deser to kwintesencja świąt ! Pierniki, mak, pomarańcza oraz jabłka i cynamon – myślę, że dłużej tłumaczyć nie muszę :). Krem mascarpone z piernikami i prażonymi jabłkami to świetna opcja na święta i alternatywa dla makowców i serników. To również dobry pomysł na wykorzystanie resztek pierników pozostałych po świętach :).
Składniki:
na około 6 porcji
500 g mascarpone
200 g śmietanki kremówki
2 łyżki miodu lub cukru pudru
skórka i sok z 1 pomarańczy
łyżka esencji waniliowej
2 łyżki mielonego maku
około 20 pierniczków
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
łyżka soku z cytryny
około 100 ml wody
dodatkowo: mak do posypania i pierniczki do dekoracji
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kosteczkę i przełóż do rondelka. Dodaj cynamon, sok z cytryny i wodę. Duś do miękkości przez kilka minut. Jabłka mają zmięknąć, ale się nie rozpadać.
- Przełóż mascarpone i śmietankę do miski i zacznij miksować na dużych obrotach. Jak masa zacznie gęstnieć dodaj miód, skórkę i sok z pomarańczy oraz esencję waniliową i miksuj dalej do momentu, aż masa zesztywnieje.
- Do kremu dodaj 2 łyżki maku i dokładnie wymieszaj.
- Pierniki drobno pokrusz i wyłóż nimi spody słoików w których będziesz podawać deser.
- Następnie dodaj krem mascarpone i prażone jabłka. Posyp makiem i udekoruj pierniczkami. Schładzaj w lodówce przez godzinę.
- Ten deser możesz również przygotować dzień wcześniej i wyjąć z lodówki na 15 minut przed podaniem.