Krem mascarpone z piernikami i prażonymi jabłkami

Ten deser to kwintesencja świąt ! Pierniki, mak, pomarańcza oraz jabłka i cynamon – myślę, że dłużej tłumaczyć nie muszę :). Krem mascarpone z piernikami i prażonymi jabłkami to świetna opcja na święta i alternatywa dla makowców i serników. To również dobry pomysł na wykorzystanie resztek pierników pozostałych po świętach :).

krem-mascarpone-z-piernikami-686x1024 Krem mascarpone z piernikami i prażonymi jabłkami

Składniki:

na około 6 porcji

500 g mascarpone

200 g śmietanki kremówki

2 łyżki miodu lub cukru pudru

skórka i sok z 1 pomarańczy

łyżka esencji waniliowej

2 łyżki mielonego maku

około 20 pierniczków

2 jabłka

1 łyżeczka cynamonu

łyżka soku z cytryny

około 100 ml wody

dodatkowo: mak do posypania i pierniczki do dekoracji

krem-mascarpone-1-686x1024 Krem mascarpone z piernikami i prażonymi jabłkami

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kosteczkę i przełóż do rondelka. Dodaj cynamon, sok z cytryny i wodę. Duś do miękkości przez kilka minut. Jabłka mają zmięknąć, ale się nie rozpadać.
  2. Przełóż mascarpone i śmietankę do miski i zacznij miksować na dużych obrotach. Jak masa zacznie gęstnieć dodaj miód, skórkę i sok z pomarańczy oraz esencję waniliową i miksuj dalej do momentu, aż masa zesztywnieje.
  3. Do kremu dodaj 2 łyżki maku i dokładnie wymieszaj.
  4. Pierniki drobno pokrusz i wyłóż nimi spody słoików w których będziesz podawać deser.
  5. Następnie dodaj krem mascarpone i prażone jabłka. Posyp makiem i udekoruj pierniczkami. Schładzaj w lodówce przez godzinę.
  6. Ten deser możesz również przygotować dzień wcześniej i wyjąć z lodówki na 15 minut przed podaniem.

btn Krem mascarpone z piernikami i prażonymi jabłkamiimp Krem mascarpone z piernikami i prażonymi jabłkami