To nie ilość, a jakość składników sprawia, że danie świetnie smakuje i ma się ochotę na więcej. Letnia sałatka z bobem i pomidorem malinowym jest tego przykładem. Pyszny bób na który obecnie trwa sezon, soczyste i słodkie pomidory malinowe – ich smaki bronią się same i nie potrzebują wielu dodatków. Postawiłam na prostotę, bo tak lubię najbardziej, całość jest lekka, świeża i naprawdę smaczna. Smak i zdrowie łączą się tutaj na talerzu. Mamy sporą dawkę witaminy C za sprawą pomidorów, kwasu foliowego i białka (bób) oraz żelaza i potasu (szpinak). Jedzmy sezonowo, naprawdę warto :).
Składniki:
2 duże garście świeżego szpinaku
250 g bobu
1 duży pomidor malinowy
garść pomidorków papryczkowych
100 g fety
– dressing cytrynowy –
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz
porządna szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
- Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Obierz.
- Pomidora malinowego pokrój w ósemki, pomidorki papryczkowe przekrój na pół.
- Szpinak umyj i osusz na papierowym ręczniku.
- Przygotuj dressing. Wymieszaj w słoiczku olej z sokiem z cytryny, porządną szczyptą soli morskiej i pieprzu.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w dużej misce, polej dressingiem i delikatnie wymieszaj. Posyp pokruszoną fetą. Od razu podawaj.