Prosty makaron z krewetkami to zdrowa i lekka propozycja na obiad lub kolację. Kilka prostych składników, a jednak efekt finalny na talerzu pozytywnie zaskakuje. Do tego lampka białego wina i mamy wykwintną kolację 🙂 Super szybko i smacznie – tak jak lubię najbardziej. To jak skusicie się i Wy ?
Składniki:
na 2 porcje
około 200 g makaronu spaghetti ( u mnie bezglutenowy)
12 krewetek olbrzymich (jak kupujecie mrożone, mają nie być gotowane )
1 mała biała cebulka
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
3 łyżki masła
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Mrożone krewetki należy rozmrozić, następnie obierz je z pancerzy, pozostawiając ogonki. Sprawdź czy krewetki pozbawione są już jelita (ciemna nitka, która ciągnie się wzdłuż tułowia). Jeżeli nie, należy ją usunąć.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Zachowaj 2 -3 łyżki wody z gotowania
- Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek (około 3-4 minut), następnie dodaj krewetki i masło. Duś 2 minuty, następnie dodaj ugotowany makaron i 2 – 3 łyżki wody z gotowania.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i podawaj.