Tort arbuzowy

Tort arbuzowy to chyba jeden z najzdrowszych tortów jaki udało mi się zrobić :). Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu – na pewno zachwyci Waszych gości. Idealnie smakuje dobrze schłodzony, podany z mnóstwem sezonowych owoców. Pięknie będzie wyglądał obłożony bitą śmietaną lub jogurtem greckim. Nada się również śmietanka z kokosa.

tort-z-arbuza-686x1024 Tort arbuzowy

Składniki:

1 dobrze schłodzony arbuz

250 g serka mascarpone

150 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru lub innego słodzidła

2 łyżki pudru z liofilizowanych jagód (można pominąć)

2 łyżki pudru z liofilizowanych malin (można pominąć)

100 g gorzkiej czekolady

truskawki i świeża mięta do dekoracji

* tutaj pisałam jak zrobić puder z liofilizowanych owoców

arbuzowy-tort-686x1024 Tort arbuzowy

Przygotowanie:

  • Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia.
  • Odetnij górną i dolną część dobrze schłodzonego arbuza, następnie odkrój skórkę. Jeżeli jest taka potrzeba wyrównaj boki i spód arbuza.
  • Schłodzoną śmietanę, mascarpone oraz cukier puder przełóż do miski i ubij na sztywno.
  • Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj puder jagodowy, a do drugiej malinowy. Jeżeli nie używasz pudrów – ten etap pomiń.
  • Arbuza osusz ręcznikiem papierowym i ustaw na dużym talerzu lub paterze.
  • Udekoruj kremem mascarpone, wierzch oblej roztopioną czekoladą. Tort arbuzowy udekoruj świeżymi owocami i miętą. Dobrze schłodzony smakuje najlepiej