Tort arbuzowy to chyba jeden z najzdrowszych tortów jaki udało mi się zrobić :). Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu – na pewno zachwyci Waszych gości. Idealnie smakuje dobrze schłodzony, podany z mnóstwem sezonowych owoców. Pięknie będzie wyglądał obłożony bitą śmietaną lub jogurtem greckim. Nada się również śmietanka z kokosa.
Składniki:
1 dobrze schłodzony arbuz
250 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru lub innego słodzidła
2 łyżki pudru z liofilizowanych jagód (można pominąć)
2 łyżki pudru z liofilizowanych malin (można pominąć)
100 g gorzkiej czekolady
truskawki i świeża mięta do dekoracji
* tutaj pisałam jak zrobić puder z liofilizowanych owoców
Przygotowanie:
- Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia.
- Odetnij górną i dolną część dobrze schłodzonego arbuza, następnie odkrój skórkę. Jeżeli jest taka potrzeba wyrównaj boki i spód arbuza.
- Schłodzoną śmietanę, mascarpone oraz cukier puder przełóż do miski i ubij na sztywno.
- Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj puder jagodowy, a do drugiej malinowy. Jeżeli nie używasz pudrów – ten etap pomiń.
- Arbuza osusz ręcznikiem papierowym i ustaw na dużym talerzu lub paterze.
- Udekoruj kremem mascarpone, wierzch oblej roztopioną czekoladą. Tort arbuzowy udekoruj świeżymi owocami i miętą. Dobrze schłodzony smakuje najlepiej