Uwielbiam takie zdrowe i proste przepisy :). Faszerowane bataty są przepyszne i sycące. Hummus i jarmuż doskonale do nich pasują, a przyprawy dopełniają całości. Koniecznie spróbujcie i podzielcie się wrażeniami. Mam nadzieję, że ten przepis podbije również Wasze kubki smakowe i na stałe zagości w Waszym codziennym menu :).
SKŁADNIKI
2 bataty
2 duże garście jarmużu
1 łyżeczka sezamu
1 garść podprażonych na suchej patelni orzechów laskowych
4 łyżki ugotowanej cieciorki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/3 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
hummus z tego przepisu
ISTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Bataty umyj i wyszoruj szczoteczką do warzyw. Ułóż je na kratce w piekarniku i piecz do miękkości przez około 30 minut.
- Przygotuj hummus zgodnie z przepisem.
- Jarmuż wymieszaj z 1 łyżką oleju, 1/2 łyżeczki soli i sezamem. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż jarmuż stanie się lekko chrupiący.
- Cieciorkę wymieszaj z olejem, przyprawami i 1/2 łyżeczki soli.
- Orzechy laskowe posiekaj.
- Upieczone bataty rozkrój (miąższ powinien pięknie odchodzić od skórki), do środka dodaj kilka łyżek hummusu, posyp chipsami z jarmużu, cieciorką oraz posiekanymi orzechami laskowymi.
- Możesz bataty dodatkowo podać z gęstym jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.