Faszerowane bataty

Uwielbiam takie zdrowe i proste przepisy :). Faszerowane bataty są przepyszne i sycące. Hummus i jarmuż doskonale do nich pasują, a przyprawy dopełniają całości. Koniecznie spróbujcie i podzielcie się wrażeniami. Mam nadzieję, że ten przepis podbije również Wasze kubki smakowe i na stałe zagości w Waszym codziennym menu :).

DSC_9905 Faszerowane bataty

SKŁADNIKI

2 bataty

2 duże garście jarmużu

1 łyżeczka sezamu

1 garść  podprażonych na suchej patelni orzechów laskowych

4 łyżki ugotowanej cieciorki

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1/3 łyżeczki mielonego chili

1/2 łyżeczki mielonego kminu

1 łyżeczka soli

1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego

hummus z tego przepisu

ISTRUKCJA

  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  • Bataty umyj i wyszoruj szczoteczką do warzyw. Ułóż je na kratce w piekarniku i piecz do miękkości przez około 30 minut.
  • Przygotuj hummus zgodnie z przepisem.
  • Jarmuż wymieszaj z 1 łyżką oleju, 1/2 łyżeczki soli i sezamem. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż jarmuż stanie się lekko chrupiący.
  • Cieciorkę wymieszaj z olejem, przyprawami i 1/2 łyżeczki soli.
  • Orzechy laskowe posiekaj.
  • Upieczone bataty rozkrój (miąższ powinien pięknie odchodzić od skórki), do środka dodaj kilka łyżek hummusu, posyp chipsami z jarmużu, cieciorką oraz posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Możesz bataty dodatkowo podać z gęstym jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.