Uwielbiam ten przepis na proste ciasto z jabłkami. :). Ciasto jest mocno maślane, z wyczuwalną nutą cytryny i cynamonu. Idealnie słodkie, cudownie smakuje z kleksem kwaśnej śmietany. Polecam Wam bardzo do niedzielnej kawy. Jego przygotowanie nie sprawi Wam kłopotu i nie wymaga skomplikowanych składników :).
SKŁADNIKI
100 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cukru
1 duże jajko
100 ml śmietanki 30%, może też być kokosowa, ewentualnie mleko
150 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki ekstraktu waniliowego (można pominąć)
2 duże jabłka
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
INSTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
- Mąkę przesiej razem z solą, proszkiem do pieczenia i mielonym cynamonem.
- Masło utrzyj na puch razem z cukrem i skórką z cytryny. Pamiętaj aby przed starciem skórki, cytrynę dokładnie wyparzyć i wyszorować szczoteczką,
- Następnie do masła dodaj jajko i ponownie zmiksuj, wlej śmietankę i miksuj na małych obrotach do połączenia się składników.
- Do masy wsyp mąkę i mieszaj jedynie do połączenia się składników.
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, następnie w plasterki.
- Ciasto przelej do formy, której spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.
- Na wierzchu ciasta ułóż plastarki jabłek, posyp całość cukrem.
- Piecz przez 35- 40 minut w 190 stopniach.
- Po ostudzeniu, ciasto udekoruj cukrem pudrem.
- Ciasto świetnie smakuje, podane z kwaśną śmietaną :).