Obiecałam przepis z karmelem i o to on :). Nieziemsko dobre i obłędnie czekoladowe tartaletki z solonym karmelem. Po prostu pycha ! Bardzo lubię takie połączenia, też powinniście spróbować :). Wytrawne ganache z gorzkiej czekolady, karmel – to było to czego potrzebowałam ;). To elegancki deser, który zaspokoi podniebienie nie jednego smakosza :).
Składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
50 g cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżka lodowatej wody
ganache
200 g czekolady gorzkiej 70%
200 ml śmietanki 30%
25 g masła
dodatkowo:
solony karmel z tego przepisu
orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
- Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao, dodajemy jajko, oraz pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy szybko ciasto, jeżeli trzeba dodajemy łyżkę lodowatej wody. Gotowe ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na minimum 40 minut, najlepiej na 1 godzinę.
- W rondelku podgrzewamy śmietankę, nie gotujemy, ma być po prostu gorąca. Przelewamy ją do miski z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą. Odstawiamy na 5 minut, po tym czasie całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Czekolada ma się rozpuścić w śmietance. Na koniec dodajemy masło i jeszcze raz wszystko mieszamy. Chłodzimy w lodówce.
- Schłodzone ciasto wałkujemy, przekładamy do foremek na tartaletki i ponownie chowamy do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, nakłuwamy spody tartaletek widelcem. Możemy również wyłożyć je folią i obciążyć grochem, aby podczas pieczenia boki nam nie spłynęły. Jednak jeżeli ciasto jest dobrze schłodzone nie jest to konieczne.
- Pieczemy 15- 20 minut. Studzimy.
- Jedną upieczoną tartaletkę ścieramy na tarce, aby powstały okruszki do dekoracji.
- Na spód każdej tartaletki wylewamy łyżkę karmelu, następnie wypełniamy ganache z gorzkiej czekolady. Posypujemy okruszkami, możemy również udekorować podprażonymi płatkami migdałowymi lub orzechami włoskimi.
- Schładzamy około 30 minut.