Szukałam deseru, który byłby lekki, bogaty w cenne tłuszcze i zdrowy, a przy tym dobrze smakował. Nie zawsze jest to łatwe zadanie, ale myślę, że udało mi się spełnić oczekiwania moich kubków smakowych ;). Na dodatek wzbogaciłam, mój zbiór przepisów o ciekawą recepturę, pozbywając się pustych kalorii :). Mój mąż nie domyślił się, że jedząc słodki krem, je śliwkę smaczliwkę (mniej popularna nazwa awokado), co dodatkowo utwierdziło mnie w przekonaniu, że to dobra i smaczna receptura. Śliwka smaczliwka – myślę, że to nie przypadkowa nazwa tego zielonego owocu, który warto wykorzystywać w deserach :).
Jeżeli złapie Was ochota na zjedzenie czegoś słodkiego i wartościowego dla naszego organizmu (bez wyrzutów sumienia) – ten przepis taki właśnie jest. Czekoladowy krem z awokado ze śmietanką kokosową jest idealny dla osób dbających o linię, ale również tych, którzy szukają nowych smaków. Ciekawym dodatkiem jest bita śmietana z kokosa – zdrowsza alternatywa tradycyjnej śmietany kremówki. Równie dobrze smakuje, dodatkowo wzbogaca deser o kokosowe aromaty.
Składniki:
2 dojrzałe awokado
2 łyżki kakao lub około 1 łyżka karobu
3 łyżki syropu klonowego lub miodu
śmietanka z mleczka kokosowego dobrej jakości ( minimum 80 % kokosa)
łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe wkładamy na noc do lodówki, albo przynajmniej na kilka godzin, aby śmietanka kokosowa się ścięła.
- Po tym czasie zbieramy już zastygłą śmietankę, oddzielając ją od wody kokosowej, którą możemy wykorzystać do owsianki. Ubijamy na sztywną pianę samą lub z łyżką cukru pudru (jeżeli chcemy, aby deser był bardziej słodki).
- Do naczynia blendera przekładamy miąższ z awokado, dodajemy syrop klonowy lub miód oraz kakao, miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
- Powstały krem przekładamy do pucharków, dekorujemy kokosową śmietanką. Przed podaniem możemy schłodzić.