Czekoladowy krem z awokado i kokosem

Szukałam deseru, który byłby lekki, bogaty w cenne tłuszcze i zdrowy, a przy tym dobrze smakował. Nie zawsze jest to łatwe zadanie, ale myślę, że udało mi się spełnić oczekiwania moich kubków smakowych ;). Na dodatek wzbogaciłam, mój zbiór przepisów o ciekawą recepturę, pozbywając się pustych kalorii :). Mój mąż nie domyślił się, że jedząc słodki krem, je śliwkę smaczliwkę (mniej popularna nazwa awokado), co dodatkowo utwierdziło mnie w przekonaniu, że to dobra i smaczna receptura. Śliwka smaczliwka – myślę, że to nie przypadkowa nazwa tego zielonego owocu, który warto wykorzystywać w deserach :).

Jeżeli złapie Was ochota na zjedzenie czegoś słodkiego i wartościowego dla naszego organizmu (bez wyrzutów sumienia) – ten przepis taki właśnie jest. Czekoladowy krem z awokado ze śmietanką kokosową jest idealny dla osób dbających o linię, ale również tych, którzy szukają nowych smaków. Ciekawym dodatkiem jest bita śmietana z kokosa – zdrowsza alternatywa tradycyjnej śmietany kremówki. Równie dobrze smakuje, dodatkowo wzbogaca deser o kokosowe aromaty.

045-1024x685 Czekoladowy krem z awokado i kokosem

Składniki:

2 dojrzałe awokado

2 łyżki kakao lub około 1 łyżka karobu

3 łyżki syropu klonowego lub miodu

śmietanka z mleczka kokosowego dobrej jakości ( minimum 80 % kokosa)

łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Mleczko kokosowe wkładamy na noc do lodówki, albo przynajmniej na kilka godzin, aby śmietanka kokosowa się ścięła.
  2. Po tym czasie zbieramy już zastygłą śmietankę, oddzielając ją od wody kokosowej, którą możemy wykorzystać do owsianki. Ubijamy na sztywną pianę samą lub z łyżką cukru pudru (jeżeli chcemy, aby deser był bardziej słodki).
  3. Do naczynia blendera przekładamy miąższ z awokado, dodajemy syrop klonowy lub miód oraz kakao, miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Powstały krem przekładamy do pucharków, dekorujemy kokosową śmietanką. Przed podaniem możemy schłodzić.