Solony karmel

Przepis na solony karmel jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie musimy się obawiać, że coś pójdzie nam nie tak. Spróbujcie! Zobaczycie sami, że nigdy nie było to takie proste :). Zapewne wielu z Was słysząc karmel, od razu myśli o godzinach stania i pilnowania procesu rozpuszczania się cukru. Mi kiedyś też się tak wydawało, dlatego bardzo długo odwlekałam moment, kiedy spróbuję sama go wykonać. Do jego przygotowania nie potrzebujemy termometru, a jedynie garnek z grubszym dnem, aby uniknąć koszmaru wielu osób, które same próbowały przyrządzić karmel, czyli przypalonego cukru :).

Solony karmel jest idealny do wielu deserów, obecnie przyda nam się na pewno przy przygotowywaniu mazurków na Wielkanoc. Świetnie sprawdza się jako polewa do lodów, czy popcornu 😉 tak, dobrze czytacie :). Możemy go przechowywać nawet tydzień w lodówce i używać, gdy tylko najdzie nas ochota :).

karmel-1024x685 Solony karmel

Składniki:

filiżanka śmietanki 30%

łyżka esencji waniliowej (można pominąć)

filiżanka cukru (ja użyłam drobnego do wypieków)

6 łyżek wody

porządna szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Śmietankę mieszamy z esencją waniliową.
  2. Cukier przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę. Gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, zacznie zamieniać się w syrop. W tym momencie nie spuszczamy cukru z oczu. Kiedy zacznie nabierać złotego koloru, możemy lekko poruszać garnkiem, aby równomiernie zmieniał barwę. Karmel będzie gotowy, gdy nabierze złotej barwy.
  3. Następnie lekko odsuwając się od garnka, zaczynamy powoli wlewać śmietankę. Przez chwilę wszystko się wzburzy, powstanie piana. Mieszamy chwilę, aż wszystko się połączy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól morską i gotowe :).
  4. Przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce.