Sezon na owoce letnie w pełni 🙂 W końcu pojawiły się jedne z moich ulubionych – morelki. Te słoneczne owoce uwielbiam jako prostą przekąskę, dodaję do jogurtów, koktajli. Świetnie nadają się do ciast, u mnie dzisiaj jedna z takich propozycji. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto jogurtowe. Przygotowuje się je w 10 minut, zrobienie ciasta nie wymaga miksera. Bardzo lubię takie przepisy. Szczególnie w tygodniu, kiedy przez zwykłe codzienne obowiązki ma się mniej czasu na eksperymentowanie i spędzania długich godzin w kuchni 🙂 Ciasto pięknie rośnie, jest delikatne i wilgotne za sprawą jogurtu. Dodatek morelek i malin sprawia, że to idealny letni przepis.
Składniki:
składniki powinny być w temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego kardamonu (można pominąć)
1/2 szklanki cukru
skórka otarta z połowy cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
1/3 szklanki oleju
2 jajka
kilka morelek
kilka malin
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski. ten zabieg zapewni, że ciasto lepiej urośnie i będzie bardziej puszyste.
- Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, mielony kardamon oraz skórkę cytrynową. Dodajemy cukier i całość mieszamy.
- W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt z jajkami i oliwą.
- Mieszankę dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy do połączenia się składników.
- Ciasto przelewamy do formy, której spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem.
- Na wierzchu układamy skórką do dołu połówki morelek, w miejsce po pestce wkładamy maliny.
- Pieczemy w 170 -180 stopniach przez około 40 minut, do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.