Ciasto jogurtowe

Sezon na owoce letnie w pełni 🙂 W końcu pojawiły się jedne z moich ulubionych – morelki. Te słoneczne owoce uwielbiam jako prostą przekąskę, dodaję do jogurtów, koktajli. Świetnie nadają się do ciast, u mnie dzisiaj jedna z takich propozycji. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto jogurtowe. Przygotowuje się je w 10 minut, zrobienie ciasta nie wymaga miksera. Bardzo lubię takie przepisy. Szczególnie w tygodniu, kiedy przez zwykłe codzienne obowiązki ma się mniej czasu na eksperymentowanie i spędzania długich godzin w kuchni 🙂 Ciasto pięknie rośnie, jest delikatne i wilgotne za sprawą jogurtu. Dodatek morelek i malin sprawia, że to idealny letni przepis.

Ciasto-jogurtowe-1 Ciasto jogurtowe

Składniki:

składniki powinny być w temperaturze pokojowej

2 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego kardamonu (można pominąć)

1/2 szklanki cukru

skórka otarta z połowy cytryny

1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego

1/3 szklanki oleju

2 jajka

kilka morelek

kilka malin

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski. ten zabieg zapewni, że ciasto lepiej urośnie i będzie bardziej puszyste.
  2. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, mielony kardamon oraz skórkę cytrynową. Dodajemy cukier i całość mieszamy.
  3. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt z jajkami i oliwą.
  4. Mieszankę dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy do połączenia się składników.
  5. Ciasto przelewamy do formy, której spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem.
  6. Na wierzchu układamy skórką do dołu połówki morelek, w miejsce po pestce wkładamy maliny.
  7. Pieczemy w 170 -180 stopniach przez około 40 minut, do suchego patyczka.
  8. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.