Witam Was w piątek, a jak piątek to czas na zdrowe śniadanie. Na ten najważniejszy posiłek dnia poleca się dzisiaj jaglanka z musem z czerwonej porzeczki 🙂 Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest królową kasz, jest jedną z najstarszych i najzdrowszych. Idealnie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono 🙂 Niektórzy narzekają na zawartą w niej goryczkę, jednak i tego problemu możemy się pozbyć. Wystarczy kaszę przed ugotowanie kilkakrotnie przepłukać. Teraz mamy tyle skarbów natury w postaci świeżych owoców, że możemy szaleć z dodatkami. Jednak kokos i kwaśna porzeczka to naprawdę świetny duet ;)Polecam!
Składniki:
2 porcje
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/2 szklanki wody
łyżka ulubionego słodzidła, w wersji dla wegan syrop klonowy
Mus porzeczkowy
1 szklanka czerwonej porzeczki
łyżka miodu lub syropu klonowego
1/3 szklanki wody
świeże owoce do przełożenia i dekoracji
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie raz zimną raz gorącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki, którą ta kasza zawiera.
- Przygotowujemy mus porzeczkowy. Do rondelka przekładamy porzeczkę, dodajemy wodę i ulubione słodzidło. Zagotowujemy, jak woda wyparuje zdejmujemy z ognia. Miksujemy na mus. Ewentualnie można jeszcze dosłodzić, ja jednak lubię kwaśne smaki.
- Opłukaną kaszę przekładamy do garnka zalewamy 1/2 szklanki wody oraz 1 szklanką mleczka kokosowego, dodajemy ulubione słodzidło. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 – 20 minut. Nie mieszamy ponieważ zrobi nam się papka. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję i dolewamy jeszcze 1/2 szklanki mleczka kokosowego. Można więcej lub mniej, tak aby uzyskać ulubioną konsystencję.
- Ozdobne słoiczki lub inne naczynka wykładamy na przemian jaglanką, musem porzeczkowym oraz świeżymi owocami. Idealnie smakuje na ciepło, ale schłodzona jaglanka też jest świetna.