Kruche z jabłkami, orzechami laskowymi i karmelem jabłkowym

Kruche z jabłkami, orzechami laskowymi i karmelem jabłkowym to prawdziwa kwintesencja nadchodzącej jesieni :). Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji próbować karmelu jabłkowego, to teraz jest idealna okazja :). Raz spróbujecie i przepadniecie :). Ten karmel uzależnia, używam go do naleśników, placków i wielu inny deserów :). Zawsze robię większą porcję, aby mieć zapas na czarną godzinę :).

DSC_2970-683x1024 Kruche z jabłkami, orzechami laskowymi i karmelem jabłkowym

 

SKŁADNIKI

300 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

szczypta soli

200 g zimnego masła

1 żółtko

3 łyżki zimnego kefiru

 

4 małe jabłka

2 łyżki soku z cytryny

200 g orzechów laskowych

podwójna porcja karmelu jabłkowego z tego przepisu

1 żółtko do posmarowania ciasta

INSTRUKCJA

  • Z podanych składników szybko wyrób gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.
  • W tym czasie przygotuj karmel i odstaw do ostudzenia.
  • Orzechy podpraż na rozgrzanej, suchej patelni. Następnie posiekaj.
  • Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, następnie w plasterki. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  • 2/3 ciasta rozwałkuj na kwadrat wielkości formy do pieczenia. Pozostałą część ciasta również rozwałkuj, pokrój w paski i zapleć z nich ozdobne warkocze (patrz zdjęcia). 
  • Rozwałkowany spód ciasta przełóż do formy do pieczenia, brzegi zwilż wodą i doklej warkocze, aby utworzyły ranty. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem.
  • Spód posmaruj karmelem jabłkowym, na to ułóż posiekane orzechy laskowe oraz plasterki jabłek.
  • Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut.
  • Podawaj z jogurtem greckim, polane dodatkową porcją karmelu jabłkowego.