Kruche z jabłkami, orzechami laskowymi i karmelem jabłkowym to prawdziwa kwintesencja nadchodzącej jesieni :). Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji próbować karmelu jabłkowego, to teraz jest idealna okazja :). Raz spróbujecie i przepadniecie :). Ten karmel uzależnia, używam go do naleśników, placków i wielu inny deserów :). Zawsze robię większą porcję, aby mieć zapas na czarną godzinę :).
SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
200 g zimnego masła
1 żółtko
3 łyżki zimnego kefiru
4 małe jabłka
2 łyżki soku z cytryny
200 g orzechów laskowych
podwójna porcja karmelu jabłkowego z tego przepisu
1 żółtko do posmarowania ciasta
INSTRUKCJA
- Z podanych składników szybko wyrób gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.
- W tym czasie przygotuj karmel i odstaw do ostudzenia.
- Orzechy podpraż na rozgrzanej, suchej patelni. Następnie posiekaj.
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, następnie w plasterki. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
- 2/3 ciasta rozwałkuj na kwadrat wielkości formy do pieczenia. Pozostałą część ciasta również rozwałkuj, pokrój w paski i zapleć z nich ozdobne warkocze (patrz zdjęcia).
- Rozwałkowany spód ciasta przełóż do formy do pieczenia, brzegi zwilż wodą i doklej warkocze, aby utworzyły ranty. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem.
- Spód posmaruj karmelem jabłkowym, na to ułóż posiekane orzechy laskowe oraz plasterki jabłek.
- Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut.
- Podawaj z jogurtem greckim, polane dodatkową porcją karmelu jabłkowego.