Obecnie sezon na jarmuż trwa i trzeba to wykorzystać :). Zupa krem z awokado i jarmużu jest strzałem w dziesiątkę ! Awokado to świetny dodatek do zup, nadaje niepowtarzalnej aksamitności i wspaniałego smaku. Do zupy dodałam również ryż, za jego sprawą krem syci na długo :). A kolor ? Kolor jest piękny i zachęca do jedzenia :).
Składniki:
na 4 porcje
1 cebula szalotka
1 duży ząbek czosnku
1/2 szklanki ryżu (użyłam jaśminowego)
4 bardzo duże garście jarmużu
1 awokado
1,5 litra wody lub domowego bulionu warzywnego
1 łyżka oleju kokosowego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
ewentualnie 2 – 3 łyżki śmietanki kokosowej
do podania: podprażone na suchej patelni pestki dyni i słonecznika, olej rzepakowy i rzeżucha
Przygotowanie:
- Cebulę szalotkę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki.
- W garnku rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez 2 – 3 minuty na średnim ogniu.
- Następnie dodaj ryż, chwilę podsmaż i zalej wodą.
- Jak ryż będzie już miękki dodaj jarmuż chwilę gotuj, dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia. Dodaj obrane awokado i zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Możesz dodać kilka łyżek zebranej z wierzchu puszki śmietanki kokosowej.
- Możesz ponownie zagotować i podawać z pestkami dyni i słonecznika. Skrop też olejem rzepakowym i posyp rzeżuchą.