Zupa krem z awokado i jarmużu

Obecnie sezon na jarmuż trwa i trzeba to wykorzystać :). Zupa krem z awokado i jarmużu jest strzałem w dziesiątkę ! Awokado to świetny dodatek do zup, nadaje niepowtarzalnej aksamitności i wspaniałego smaku. Do zupy dodałam również ryż, za jego sprawą krem syci na długo :). A kolor ? Kolor jest piękny i zachęca do jedzenia :).

zupa-z-awokado-686x1024 Zupa krem z awokado i jarmużu

Składniki:

na 4 porcje

1 cebula szalotka

1 duży ząbek czosnku

1/2 szklanki ryżu (użyłam jaśminowego)

4 bardzo duże garście jarmużu

1 awokado

1,5 litra wody lub domowego bulionu warzywnego

1 łyżka oleju kokosowego

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

ewentualnie 2 – 3 łyżki śmietanki kokosowej

do podania: podprażone na suchej patelni pestki dyni i słonecznika, olej rzepakowy i rzeżucha

krem-z-jarmużu-718x1024 Zupa krem z awokado i jarmużu

Przygotowanie:

  • Cebulę szalotkę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki.
  • W garnku rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez 2 – 3 minuty na średnim ogniu.
  • Następnie dodaj ryż, chwilę podsmaż i zalej wodą.
  • Jak ryż będzie już miękki dodaj jarmuż chwilę gotuj, dopraw solą i pieprzem, zdejmij z ognia. Dodaj obrane awokado i zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Możesz dodać kilka łyżek zebranej z wierzchu puszki śmietanki kokosowej.
  • Możesz ponownie zagotować i podawać z pestkami dyni i słonecznika. Skrop też olejem rzepakowym i posyp rzeżuchą.