Było ciasto marchewkowe, buraczane i szpinakowe. Przyszedł czas na pietruszkowe :). Brzmi dziwnie? Nic z tych rzeczy, ciasto pietruszkowe z kremem cytrynowym jest pyszne! Dość wilgotne i korzenne w smaku. Krem cytrynowy na bazie serka naturalnego idealnie pasuje do ciasta i nadaje mu lekkości i świeżości. Z kolei suszone i świeże kwiaty sprawiają, że na talerzu mamy piękną wiosnę :).
Składniki:
– ciasto –
3 duże jajka
5 łyżek oleju kokosowego
3/4 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
½ łyżeczki cynamonu
100 g orzechów pekan lub włoskich
2 korzenie pietruszki (średniej wielkości)
– krem cytrynowy –
400 g serka serka naturalnego homogenizowanego (u mnie poznański)
2 łyżki cukru pudru trzcinowego lub syropu klonowego lub miodu
skórka otarta z 1 cytryny
do dekoracji: suszone kwiatki nagietka, ślazu i świeże kwiaty bratka
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Pietruszki obierz i zetrzyj na tarce.
- W misce wymieszaj mąkę z imbirem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Orzechy pekan dość drobno posiekaj.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj olej kokosowy i mleko. Wymieszaj.
- Dodaj przesianą mąkę, posiekane orzechy oraz tartą pietruszkę. Dobrze wymieszaj.
- Delikatnie połącz pianę z białek z masą pietruszkową.
- Przelej ciasto do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 50 minut i piecz do tzw. suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika zostaw w formie przez 10 minut, a potem przełóż na kratkę kuchenną, aby całkowicie wystygło.
- Wszystkie składniki kremu wymieszaj razem. Kremem przełóż ciasto oraz udekoruj kremem wierzch. Posyp suszonymi i świeżymi kwiatami jadalnymi.