Czy też macie wrażenie, że zrobiło się nieco bardziej jesiennie? Na targach pojawiają się dynie, w lasach kwitną wrzosy, pogoda też bardziej przypomina tę porę roku 🙂 W mojej kuchni zagościły grzyby i bez wątpienia przez kilka następnych tygodni będą moim ulubionym składnikiem. Były kopytka z sosem kurkowym, teraz zupa grzybowa – moja ulubiona :)Ten przepis na zupę grzybową jest uwielbiany przeze mnie i mojego męża i nigdy nie obyło się bez dokładki 🙂 Dodatek kurek i prawdziwków sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna.
Są dania ponadczasowe i niezmienne – zupa grzybowa bez wątpienia do takich należy. Przygotowana ze świeżych grzybów to obowiązkowa pozycja w moim jesiennym menu 🙂
Składniki:
na 5-6 porcji
4 duże ziemniaki
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
1,5 szklanki posiekanych na plasterki grzybów (najlepiej kurki, młode podgrzybki, prawdziwki)
2 litry wody
1/2 szklanki śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju oraz łyżeczka masła do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki kroimy w dość sporą kostkę, marchew i korzeń pietruszki w półplasterki, cebulę w kosteczkę, a ząbek czosnku w cienkie plasterki. Całość podsmażamy na rozgrzanym oleju z masłem, aż wszystkie składniki się zrumienią.
- Następnie dodajemy posiekane grzyby, chwilę smażymy i zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez około 35 minut. Do śmietanki dodajemy kilka łyżek wywaru, zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do zupy śmietankę i mieszamy. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i możemy podawać.