Smoothie bowl to nic innego, jak miska pełna witamin. Wypełniona po brzegi zmiksowanymi owocami oraz ulubionymi dodatkami, takimi jak: orzechy, suszone owoce, płatki owsiane czy nasiona. Cieszy się popularnością przez swoje walory zdrowotne, jak również piękny wygląd 🙂 To również bardzo szybkie i smaczne śniadanie. Bananowo – daktylowe smoothie bowl jest jednym z moich ulubionych i daje kopa na cały dzień 🙂
Takie śniadanie zapewni nam energię i sprawi, że długo będziemy syci 😉 Idealne dla osób uprawiających sport, jak również fanów masła orzechowego, ja je wprost uwielbiam 🙂 I tylko kalorie powstrzymują mnie przed zjedzeniem całego słoika na raz 😉 Jednak jako dodatek do smoothie – jem je bez wyrzutów sumienia. Jeżeli z nimi nie przesadzimy, ma korzystny wpływ na nasz organizm 🙂 Przy wyborze pamiętajmy jednak, aby zwrócić uwagę na skład, dobre jakościowo masło orzechowe składa się jedynie z orzechów. Nie zawiera oleju palmowego i innych zbędnych wypełniaczy. Kto raz zrobi je samodzielnie wie, że orzechy arachidowe zawierają w sobie wystarczająco dużo tłuszczu, który sprawia, że przy dłuższym miksowaniu zamieniają się w kremowe masło 🙂
W zależności od tego, jakich składników użyjemy, smoothie bowl może być wegańskie lub bez laktozy. Ze względu na swój kolorowy wygląd skuszą się na nie również dzieci 🙂 Jeżeli nie zjemy go od razu, możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, pamiętajmy jednak, że najbardziej wartościowe jest od razu po przyrządzeniu.
Składniki:
na 2 porcje
2 banany
2 łyżki masła orzechowego (100% orzechów)
1 łyżka soku z cytryny
4 suszone daktyle
1 szklanka mleka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
dodatki: nasiona sezamu, nasiona chia, mak, świeże owoce, płatki owsiane, suszone morele
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki smoothie przekładamy do naczynia blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smoothie bowl powinno być bardziej niż tradycyjne smoothie, dlatego nie dodawajmy zbyt dużo płynu.
- Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżymi owocami i ulubionymi dodatkami.
- Najlepiej jeść od razu po przyrządzeniu, zachowamy w ten sposób wszystkie witaminy.