Bananowo-daktylowe smoothie bowl

Smoothie bowl to nic innego, jak miska pełna witamin. Wypełniona po brzegi zmiksowanymi owocami oraz ulubionymi dodatkami, takimi jak: orzechy, suszone owoce, płatki owsiane czy nasiona. Cieszy się popularnością przez swoje walory zdrowotne, jak również piękny wygląd 🙂 To również bardzo szybkie i smaczne śniadanie. Bananowo – daktylowe smoothie bowl jest jednym z moich ulubionych i daje kopa na cały dzień 🙂

Takie śniadanie zapewni nam energię i sprawi, że długo będziemy syci 😉 Idealne dla osób uprawiających sport, jak również fanów masła orzechowego, ja je wprost uwielbiam 🙂 I tylko kalorie powstrzymują mnie przed zjedzeniem całego słoika na raz 😉 Jednak jako dodatek do smoothie – jem je bez wyrzutów sumienia. Jeżeli z nimi nie przesadzimy, ma korzystny wpływ na nasz organizm 🙂 Przy wyborze pamiętajmy jednak, aby zwrócić uwagę na skład, dobre jakościowo masło orzechowe składa się jedynie z orzechów. Nie zawiera oleju palmowego i innych zbędnych wypełniaczy. Kto raz zrobi je samodzielnie wie, że orzechy arachidowe zawierają w sobie wystarczająco dużo tłuszczu, który sprawia, że przy dłuższym miksowaniu zamieniają się w kremowe masło 🙂

W zależności od tego, jakich składników użyjemy, smoothie bowl może być wegańskie lub bez laktozy. Ze względu na swój kolorowy wygląd skuszą się na nie również dzieci 🙂 Jeżeli nie zjemy go od razu, możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, pamiętajmy jednak, że najbardziej wartościowe jest od razu po przyrządzeniu.

smoothie Bananowo-daktylowe smoothie bowl

Składniki:

na 2 porcje

2 banany

2 łyżki masła orzechowego (100% orzechów)

1 łyżka soku z cytryny

4 suszone daktyle

1 szklanka mleka

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

dodatki: nasiona sezamu, nasiona chia, mak, świeże owoce, płatki owsiane, suszone morele

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki smoothie przekładamy do naczynia blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smoothie bowl powinno być bardziej niż tradycyjne smoothie, dlatego nie dodawajmy zbyt dużo płynu.
  2. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżymi owocami i ulubionymi dodatkami.
  3. Najlepiej jeść od razu po przyrządzeniu, zachowamy w ten sposób wszystkie witaminy.