Stało się – przyszła jesień. Dzisiaj na moim stole zagościła pierwsza zupa dyniowa – przepis podstawowy. Bardzo szybka w przygotowaniu z użyciem mało skomplikowanych przypraw. Jeżeli mieliście do czynienia w kuchni z dynią – wiecie już, że jest ona bardzo uniwersalnym warzywem i pasuje do wielu dań wytrawnych i deserów. Dodatkowo ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. ma niewiele kalorii i jest bogata w cynk.
Składniki:
1/2 dyni (około 4 – 5 szklanek pokrojonej) – u mnie dynia zielona
2 łyżki masła
1 cebula
2 małe ząbki czosnku
3 plasterki chilli (można dać mniej lub więcej)
około 1 litra bulionu warzywnego (domowego)
sól i pieprz do smaku
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
dodatkowo: bagietka, gęsta śmietana lub jogurt grecki, pestki dyni, lub czarny sezam
Przygotowanie:
- Masło rozgrzewamy na patelni dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy przez około 5 minut. Możemy podlać nieco wodą, aby zbytnio się nie zrumieniła, pod koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku i chilli i jeszcze chwilę smażymy.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, solimy i pieprzymy. Całość smażymy przez kilka minut.
- Następnie zalewamy bulionem i gotujemy, aż dynia będzie miękka.
- Następnie miksujemy do uzyskania kremu. Doprawiamy gałką muszkatołową i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Jeżeli będzie za=byt gęsta – dodajemy więcej bulionu. Ponownie zagotowujemy i wyłączamy gaz.
- Podajemy z grzankami, kleksem gęstej śmietany lub jogurtu greckiego i prażonymi pestkami dyni lub czarnym sezamem.