Kokosowy pudding z tapioki

Małe kuleczki, a tyle dobrego ! Przez ostatnie tygodnie tapioka często gościła w mojej kuchni, a ten kokosowy pudding z tapioki z musem brzoskwiniowym zdecydowanie stał się moim ulubionym. Mam słabość do kokosa w każdej postaci, a brzoskwinie o tej porze roku są nieziemsko pyszne. Idąc za tekstem pewnej znanej piosenki – nic już więcej mi do szczęścia nie potrzeba 🙂

Do zrobienia tego przepisu zainspirował mnie świeży kokos, nieco trzeba się namęczyć, żeby dostać się do jego środka – jednak warto! W internecie znajdziecie wiele filmików instruktażowych, wystarczy się zapoznać i kokos przestaje być taki straszny 🙂 Ja osobiście bardzo lubię go używać w kuchni, nie tylko za walory smakowe, ale również odżywcze. Miąższ kokosa jest bogaty w błonnik, magnez i kwas foliowy oraz przyspiesza przemianę materii. Woda kokosowa świetnie sprawdzi się jako napój izotoniczny.

tapioka-kokosowa Kokosowy pudding z tapioki

Składniki:

400 ml mleczka kokosowego

1/4 szklanki drobnej tapioki

łyżka syropu klonowego lub miodu

2 brzoskwinie

do dekoracji: jogurt grecki, wiórki ze świeżego kokosa (mogą być suszone), cząstki brzoskwiń

tapioka Kokosowy pudding z tapioki

Przygotowanie:

  1. Tapiokę zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na 30 minut.
  2. Po tym czasie gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Na sam koniec słodzimy syropem klonowym lub miodem.
  3. Po ugotowaniu przelewamy do ozdobnych słoiczków, studzimy i następnie schładzamy w lodówce.
  4. Brzoskwinie miksujemy na mus, ja nie dosładzałam.
  5. Mus przelewamy do słoiczków z tapioką, dekorujemy łyżką jogurtu greckiego, cząstkami brzoskwiń oraz wiórkami kokosowymi. Ja użyłam świeżego kokosa, którego miąższ starłam na szatkownicy 🙂