Maślana babka cytrynowa z makiem

Pyszna, maślana babka cytrynowa z makiem! Bardzo długo pozostaje wilgotna i zachowuje świeżość. Lekko kwaskowata z chrupiącym makiem. Obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole.  Babkę piekłam w klasycznej keksówce o wymiarach 26×13. Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Warto wyjąć je z lodówki dzień wcześniej, unikniemy zakalca i rozczarowania.

DSC_6106-2-685x1024 Maślana babka cytrynowa z makiem

DSC_6126-686x1024 Maślana babka cytrynowa z makiem

SKŁADNIKI

200 g mąki pszennej

2 łyżki maku

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

150 g cukru pudru

150 g masła

skórka otarta z dwóch cytryn

100 ml jogurtu naturalnego

3 jajka

* wszystkie składniki muszą

być w temperaturze pokojowej

– lukier cytrynowy –

4 łyżki cukru pudru

2 – 3 łyżki soku z cytryny

kilka plasterków cytryny

INSTRUKCJA

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj mak i wymieszaj.
  • Jogurt wymieszaj z jajkami.
  • Masło utrzyj na puch razem z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Zajmie to około 5 minut, masło musi być naprawdę miękkie.
  • Gdy masło nabierze objętości zacznij na zmianę dodawać mąkę i jogurt z jajkami. Kończąc na mące. Nie miksuj już, tylko mieszaj trzepaczką, ewentualnie mikserem na najniższych obrotach.
  • Masę wyłóż do blaszki wysmarowanej masłem i delikatnie oprószonej mąką.
  • Piecz przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Babkę ostudź.
  • Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, najpierw dodaj 2 łyżki soku z cytryny, jak lukier będzie za gęsty dodaj jeszcze jedną. Udekoruj plastrami cytryny. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i wilgotność.