Pyszna, maślana babka cytrynowa z makiem! Bardzo długo pozostaje wilgotna i zachowuje świeżość. Lekko kwaskowata z chrupiącym makiem. Obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Babkę piekłam w klasycznej keksówce o wymiarach 26×13. Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Warto wyjąć je z lodówki dzień wcześniej, unikniemy zakalca i rozczarowania.
SKŁADNIKI
200 g mąki pszennej
2 łyżki maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
150 g masła
skórka otarta z dwóch cytryn
100 ml jogurtu naturalnego
3 jajka
* wszystkie składniki muszą
być w temperaturze pokojowej
– lukier cytrynowy –
4 łyżki cukru pudru
2 – 3 łyżki soku z cytryny
kilka plasterków cytryny
INSTRUKCJA
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj mak i wymieszaj.
- Jogurt wymieszaj z jajkami.
- Masło utrzyj na puch razem z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Zajmie to około 5 minut, masło musi być naprawdę miękkie.
- Gdy masło nabierze objętości zacznij na zmianę dodawać mąkę i jogurt z jajkami. Kończąc na mące. Nie miksuj już, tylko mieszaj trzepaczką, ewentualnie mikserem na najniższych obrotach.
- Masę wyłóż do blaszki wysmarowanej masłem i delikatnie oprószonej mąką.
- Piecz przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Babkę ostudź.
- Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, najpierw dodaj 2 łyżki soku z cytryny, jak lukier będzie za gęsty dodaj jeszcze jedną. Udekoruj plastrami cytryny. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i wilgotność.