Tort czekoladowy na Halloween

Bardzo efektowny, tort czekoladowy na Halloween – na pewno zaskoczy Waszych gości. Halloween to święto dyni, postanowiłam więc nawiązać do niej kolorem, który dodatkowo uwydatnia bardzo ciemne ciasto. Jeżeli jednak nie jesteście zwolennikami tego święta i tak polecam Wam ten tort, prezentuje się pięknie !

tort-halloween-686x1024 Tort czekoladowy na Halloween

Składniki:

ciasto czekoladowe

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki ciemnego kakao

2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

3 jajka

3/4 szklanki kefiru

1/2 szklanki oleju

skórka i sok z 1 dużej pomarańczy

3/4 szklanki mocnej zaparzonej kawy (gorącej)

krem do przełożenia

500 g mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

1/2 szklanki cukru pudru

sok z połowy pomarańczy

kilka kropel pomarańczowego barwnika

polewa

70 g gorzkiej czekolady ( ja użyłam 85%)

kilka małych jabłuszek (mogą być rajskie lub najlepiej z dzikiego sadu)

tortownica o średnicy  18 cm (możecie użyć większej, tort będzie po prostu niższy)

ciasto-na-halloween-686x1024 Tort czekoladowy na Halloween

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę natłuszczamy, spód wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce przesiewamy mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy cukier i całość mieszamy.
  3. W drugiej misce mieszamy jajka z kefirem, olejem, skórką i sokiem z pomarańczy.
  4. Mokre składniki przelewamy do suchych dodajemy gorącą kawę i mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35 – 40 minut do suchego patyczka.
  6. Jak ciasto się piecze przygotowujemy krem. Do miski przekładamy mascarpone, wlewamy śmietankę, sok z pomarańczy oraz dodajemy cukier puder i kilka kropel pomarańczowego barwnika. Miksujemy na wysokich obrotach, aż masa zgęstnieje. Barwniki są różnie napigmentowane, więc ciężko podać konkretne proporcje. Lepiej do masy dodawać barwnik stopniowo do uzyskania pożądanego koloru.
  7. Ciasto po wyjęciu z piekarnika całkowicie studzimy i dopiero wtedy wyjmujemy z formy. Następnie kroimy na 3 równe blaty.
  8. Przekładamy pomarańczowym kremem, pokrywamy nim również górę i boki. Wygładzamy masę na torcie za pomocą szpachelki. Schładzamy na czas przygotowania czekoladowej polewy.
  9. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, studzimy i pokrywamy nią wierzch tortu. Najlepiej zaczynać od środka i stopniowo rozgarniać szpachelką czekoladę do boków, aby zaczęła spływać po ściankach toru. Pozostałą czekoladą pokrywamy niedbale małe jabłuszka. Dla wzmocnienia efektu w miejsce ogonków możemy wbić dość cienkie gałązki.
  10. Tort schładzamy minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.