Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Jak nie macie pomysłu na dynię – ten przepis jest dla Was. Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i imbirem ma orientalną nutę i wspaniale rozgrzewa. Całość jest delikatna i kremowa. To jedna z najczęściej gotowanych zup w naszym domu 🙂

krem-dyniowy Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Składniki:

1 kg dyni (świetna będzie hokkaido)

1 duża cebula

2  ząbki czosnku

2 centymetrowy obrany korzeń imbiru

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki mieszanki curry

sól i pieprz

700 ml gorącej wody

400 ml mleka kokosowego (zachowujemy kilka łyżek do dekoracji)

olej rzepakowy

podprażone na suchej patelni pestki dyni

zupa-dyniowa Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, osuszamy. Pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blachę. Skrapiamy olejem rzepakowym, posypujemy cynamonem i kolendrą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 – 30 minut do miękkości.
  2. Cebulę, czosnek i imbir siekamy w kostkę i podsmażamy razem z curry i kurkumą na łyżce oleju rzepakowego. Pilnujemy, aby cebula zbytnio nam się nie zrumieniła, całość ma się jedynie zeszklić.
  3. Po upieczeniu wybieramy miąższ dyni (pozbywamy się skóry) i przekładamy do garnka z podsmażoną mieszanką cebuli, czosnku i imbiru. Zalewamy całość gorącą wodą.
  4. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z gazu i miksujemy do uzyskania kremu, możemy dodatkowo przetrzeć zupę przez sito. Będzie bardziej aksamitna. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mleko kokosowe i ponownie zagotowujemy.
  5. Krem z dyni podajemy z łyżką mleka kokosowego i podprażonymi pestkami dyni.