Jak nie macie pomysłu na dynię – ten przepis jest dla Was. Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i imbirem ma orientalną nutę i wspaniale rozgrzewa. Całość jest delikatna i kremowa. To jedna z najczęściej gotowanych zup w naszym domu 🙂
Składniki:
1 kg dyni (świetna będzie hokkaido)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 centymetrowy obrany korzeń imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mieszanki curry
sól i pieprz
700 ml gorącej wody
400 ml mleka kokosowego (zachowujemy kilka łyżek do dekoracji)
olej rzepakowy
podprażone na suchej patelni pestki dyni
Przygotowanie:
- Dynię myjemy, osuszamy. Pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blachę. Skrapiamy olejem rzepakowym, posypujemy cynamonem i kolendrą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 – 30 minut do miękkości.
- Cebulę, czosnek i imbir siekamy w kostkę i podsmażamy razem z curry i kurkumą na łyżce oleju rzepakowego. Pilnujemy, aby cebula zbytnio nam się nie zrumieniła, całość ma się jedynie zeszklić.
- Po upieczeniu wybieramy miąższ dyni (pozbywamy się skóry) i przekładamy do garnka z podsmażoną mieszanką cebuli, czosnku i imbiru. Zalewamy całość gorącą wodą.
- Doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z gazu i miksujemy do uzyskania kremu, możemy dodatkowo przetrzeć zupę przez sito. Będzie bardziej aksamitna. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mleko kokosowe i ponownie zagotowujemy.
- Krem z dyni podajemy z łyżką mleka kokosowego i podprażonymi pestkami dyni.