Pieczone jabłka – przepis idealny

Pieczone jabłka – przepis idealny ponieważ doskonale wpisuje się w jesienną aurę. Odpowiada na potrzebę bardziej rozgrzewających, aromatycznych deserów. To również świetny pomysł na lekkie, zdrowe śniadanie. Gorąco Was namawiam do zrobienia 🙂

pieczone-jablko Pieczone jabłka - przepis idealny

Składniki:

4 jabłka podobnej wielkości

1 filiżanka suszonej żurawiny

1 szklanka mieszanki ulubionych orzechów

1/2 łyżeczki cynamonu

pieczone-jabluszka Pieczone jabłka - przepis idealny

Przygotowanie:

  1. Żurawinę namaczamy przez 5 minut w gorącej wodzie. Następnie odsączamy i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy cynamon oraz mieszankę ulubionych orzechów. Całość miksujemy do połączenia się składników (nie miksujemy zbyt długo, orzechy mają pozostać w małych kawałkach).
  2. Jabłka, myjemy, osuszamy i ustawiamy ogonkami do góry. Odcinamy górną część tak, aby powstała nam czapeczka z odciętego wierzchu jabłka. Wycinamy nożem gniazda nasienne. Powstały otwór pogłębiamy łyżeczką (musi być miejsce na żurawinowe nadzienie).
  3. Jabłka wypełniamy nadzieniem, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na spód naczynia możemy wlać nieco wody.
  4. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut, do miękkości (czas może się wydłużyć w zależności od odmiany jabłek).
  5. Na kilka minut przed końcem pieczenia wkładamy czapeczki powstałe z odciętego wierzchu jabłek.
  6. Dodatkowo po upieczeniu możemy ozdobić jabłka laskami cynamonu (patrz zdjęcia).