Pieczone jabłka – przepis idealny ponieważ doskonale wpisuje się w jesienną aurę. Odpowiada na potrzebę bardziej rozgrzewających, aromatycznych deserów. To również świetny pomysł na lekkie, zdrowe śniadanie. Gorąco Was namawiam do zrobienia 🙂
Składniki:
4 jabłka podobnej wielkości
1 filiżanka suszonej żurawiny
1 szklanka mieszanki ulubionych orzechów
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Żurawinę namaczamy przez 5 minut w gorącej wodzie. Następnie odsączamy i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy cynamon oraz mieszankę ulubionych orzechów. Całość miksujemy do połączenia się składników (nie miksujemy zbyt długo, orzechy mają pozostać w małych kawałkach).
- Jabłka, myjemy, osuszamy i ustawiamy ogonkami do góry. Odcinamy górną część tak, aby powstała nam czapeczka z odciętego wierzchu jabłka. Wycinamy nożem gniazda nasienne. Powstały otwór pogłębiamy łyżeczką (musi być miejsce na żurawinowe nadzienie).
- Jabłka wypełniamy nadzieniem, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na spód naczynia możemy wlać nieco wody.
- Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut, do miękkości (czas może się wydłużyć w zależności od odmiany jabłek).
- Na kilka minut przed końcem pieczenia wkładamy czapeczki powstałe z odciętego wierzchu jabłek.
- Dodatkowo po upieczeniu możemy ozdobić jabłka laskami cynamonu (patrz zdjęcia).