Torcik tiramisu

Miałam przygotować klasyczny, włoski deser. Jednak coś mnie podkusiło i powstał ten uroczy i smakowity torcik tiramisu :). Dobrze się stało, potwierdziła to reakcja moich gości :). Najwięcej pracy stanowi wyłożenie tortownicy biszkoptami. Nie będę ukrywać, że to sprawiło mi największą trudność i dwa razy moja misterna kompozycja runęła :). Trzeba po prostu wybrać dobry sposób układania biszkoptów i zacząć od wyłożenia nimi spodu tortownicy.

DSC_7289-3-683x1024 Torcik tiramisu

DSC_7271-4-683x1024 Torcik tiramisu

SKŁADNIKI

– krem –

400 g podłużnych biszkoptów

500 g serka mascarpone

250 g ricotty

skórka otarta z 1 pomarańczy

3 łyżki cukru pudru

– ganache –

100 g gorzkiej czekolady

200 ml śmietany kremówki

– nasączenie biszkoptów –

150 ml espresso lub mocnej kawy

5 łyżek likieru amaretto

gorzkie kakao do dekoracji

* tortownica o średnicy 18 cm (możesz użyć nieco większej, ale będzie potrzebna większa ilość biszkoptów i kremu)

INSTRUKCJA

  • Mascarpone zmiksuj razem z ricottą, skórką otartą z pomarańczy i cukrem pudrem.
  • Espresso wymieszaj z sokiem z pomarańczy i likierem.
  • Śmietankę doprowadź do wrzenia i zalej nią połamaną czekoladę. Odstaw na 5 minut. Następnie dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż spód i boki tortownicy biszkoptami. Najlepiej zacząć od wykładania biszkoptami dna tortownicy (niektóre biszkopty trzeba będzie przyciąć). Układając biszkopty na spodzie, zostaw po bokach rant, tak aby zmieściły się biszkopty układane po bokach tortownicy. 
  • Na spód wyłożony biszkoptami wylej cały krem czekoladowy i rozsmaruj po biszkoptach. Wyłóż 1/3 kremu mascarpone i rozsmaruj równo po całej powierzchni.
  • Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów, nasącz je kawą i posmaruj kolejną częścią kremu.
  • Ułóż kolejną warstwę biszkoptów, nasącz je kawą i posmaruj ostatnią częścią kremu. Wyrównaj wierzch i obsyp grubą warstwą kakao, możesz też dodatkowo na wierzch zetrzeć na tarce kilka kostek gorzkiej czekolady.
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin.