Uwielbiam sezon na cytrusy, między innymi za takie wypieki :). Oliwne ciasto pomarańczowe przekładane kandyzowanymi plastrami pomarańczy jest wspaniałe :). Jest bardzo wilgotne i naprawdę długo zachowuje świeżość. To co skusicie się? Bardzo Wam polecam :).
SKŁADNIKI
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
2 jajka
1/2 szklanki pełnotłustego mleka
1/2 szklanki oliwy z oliwek (dla bardziej wyrazistego smaku można użyć oliwy ekstra virgine)
skórka i sok z 1 pomarańczy
– kandyzowane plastry pomarańczy –
3 pomarańcze
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
*użyłam mini tortownic oraz foremek do mini babek, podania ilość składników idealnie nadaje się do tortownicy o średnicy 18 cm, aby upiec ciasto w większej tortownicy należy podwoić liczbę składników
INSTRUKCJA
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajka razem z cukrem oraz skórką z pomarańczy utrzyj na puch.
- Mleko wymieszaj z oliwą i sokiem z pomarańczy. Dodaj do masy jajecznej i miksuj do połączenia się składników.
- Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj łopatką, nie miksuj. Nie mieszaj zbyt długo, składniki mają się jedynie połączyć.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 35- 40 minut do tzw. suchego patyczka.
- Przygotuj kandyzowane pomarańcze. Pomarańcze pokrój w cienkie plastry.
- W rondelku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj plastry pomarańczy i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 50 minut. Na
- Upieczone ciasto możesz przekroić na dwa blaty i każdy nasączyć syropem z gotowania pomarańczy, następnie blaty przełożyć plastrami pomarańczy. Możesz też ciasto zostawić w całości, nasączyć i udekorować jedynie wierzch ciasta.