Oliwne ciasto pomarańczowe

Uwielbiam sezon na cytrusy, między innymi za takie wypieki :). Oliwne ciasto pomarańczowe przekładane kandyzowanymi plastrami pomarańczy jest wspaniałe :). Jest bardzo wilgotne i naprawdę długo zachowuje świeżość. To co skusicie się? Bardzo Wam polecam :).

DSC_7089-683x1024 Oliwne ciasto pomarańczowe

DSC_7077-683x1024 Oliwne ciasto pomarańczowe

SKŁADNIKI

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki sody

2 jajka

1/2 szklanki pełnotłustego mleka

1/2 szklanki oliwy z oliwek (dla bardziej wyrazistego smaku można użyć oliwy ekstra virgine)

skórka i sok z 1 pomarańczy

– kandyzowane plastry pomarańczy –

3 pomarańcze

1 i 1/2 szklanki wody

1/2 szklanki cukru

*użyłam mini tortownic oraz foremek do mini babek, podania ilość składników idealnie nadaje się do tortownicy o średnicy 18 cm, aby upiec ciasto w większej tortownicy należy podwoić liczbę składników

INSTRUKCJA

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Formę do pieczenia wysmaruj masłem.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Jajka razem z cukrem oraz skórką z pomarańczy utrzyj na puch.
  • Mleko wymieszaj z oliwą i sokiem z pomarańczy. Dodaj do masy jajecznej i miksuj do połączenia się składników.
  • Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj łopatką, nie miksuj. Nie mieszaj zbyt długo, składniki mają się jedynie połączyć.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 35- 40 minut do tzw. suchego patyczka. 
  • Przygotuj kandyzowane pomarańcze. Pomarańcze pokrój w cienkie plastry.
  • W rondelku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj plastry pomarańczy i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 50 minut. Na
  • Upieczone ciasto możesz przekroić na dwa blaty i każdy nasączyć syropem z gotowania pomarańczy, następnie blaty przełożyć plastrami pomarańczy. Możesz też ciasto zostawić w całości, nasączyć i udekorować jedynie wierzch ciasta.