Buraczane bułeczki

Pyszne buraczane bułeczki. Cudownie puchate, maślane z dodatkiem czarnuszki, która idealnie sprawdza się w tego rodzaju wypiekach. Bułeczki idealnie sprawdzą się do burgerów, będą również świetną bazą do wszelkiego rodzaju past warzywnych. Polecam je również z dodatkiem jajka sadzonego, plasterków awokado i bekonu.

DSC_7575-683x1024 Buraczane bułeczki

DSC_7593-683x1024 Buraczane bułeczki

 

SKŁADNIKI

1 średni burak (ugotowany lub upieczony)

600 g mąki pszennej

7 g suszonych drożdży

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

1 małe jajko w temperaturze pokojowej

250 ml ciepłego mleka

80 g masła

roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

czarnuszka do posypania bułeczek (można zastąpić ziarnami, sezamem lub makiem)

INSTRUKCJA

  • Buraka zblenduj. Mleko podgrzej w rondelku, ma być ciepłe, ale nie gorące. Masło rozpuść.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną razem z cukrem i drożdżami.
  • Dodaj zmiksowanego buraka, roztrzepane jajko i mleko. Zacznij wyrabiać, najlepiej mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Jak składniki się połączą, wsyp sól i dalej wyrabiaj. 
  • Zacznij wlewać masło, początkowo będzie Ci się wydawać, że masło nie połączy się z ciastem. Potrzeba nieco cierpliwości.
  • Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie odstawać od boków miski. Ciasto będzie dość luźne.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie przez chwilę wyrób, najlepiej już dłońmi.
  • Ciasto uformuj w wałek i pokrój na części, formuj w dłoniach okrągłe bułeczki.
  • Mi wyszło 10 dużych bułeczek.
  • Uformowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Po 15 minutach posmaruj bułeczki jajkiem i posyp czarnuszką.
  • Piecz przez około 15 – 20 minut.