Pyszne buraczane bułeczki. Cudownie puchate, maślane z dodatkiem czarnuszki, która idealnie sprawdza się w tego rodzaju wypiekach. Bułeczki idealnie sprawdzą się do burgerów, będą również świetną bazą do wszelkiego rodzaju past warzywnych. Polecam je również z dodatkiem jajka sadzonego, plasterków awokado i bekonu.
SKŁADNIKI
1 średni burak (ugotowany lub upieczony)
600 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
1 małe jajko w temperaturze pokojowej
250 ml ciepłego mleka
80 g masła
roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
czarnuszka do posypania bułeczek (można zastąpić ziarnami, sezamem lub makiem)
INSTRUKCJA
- Buraka zblenduj. Mleko podgrzej w rondelku, ma być ciepłe, ale nie gorące. Masło rozpuść.
- W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną razem z cukrem i drożdżami.
- Dodaj zmiksowanego buraka, roztrzepane jajko i mleko. Zacznij wyrabiać, najlepiej mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Jak składniki się połączą, wsyp sól i dalej wyrabiaj.
- Zacznij wlewać masło, początkowo będzie Ci się wydawać, że masło nie połączy się z ciastem. Potrzeba nieco cierpliwości.
- Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie odstawać od boków miski. Ciasto będzie dość luźne.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie przez chwilę wyrób, najlepiej już dłońmi.
- Ciasto uformuj w wałek i pokrój na części, formuj w dłoniach okrągłe bułeczki.
- Mi wyszło 10 dużych bułeczek.
- Uformowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Po 15 minutach posmaruj bułeczki jajkiem i posyp czarnuszką.
- Piecz przez około 15 – 20 minut.