Tym razem pomysł na przepis podsunął mi mój kochany mąż :). Kupując dojrzałe figi oraz długodojrzewającą wołowinę – bresaolę :). Tarta z kozim serem, figami, rukolą i bresaolą powstała naprawdę błyskawicznie i spontanicznie. To doskonały przepis, gdy przychodzą do nas goście lub gdy mam ochotę na coś wyjątkowego w smaku :).
SKŁADNIKI
– spód tarty –
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
70 ml bardzo ciepłej wody
3 łyżki oliwy
– oliwa ziołowa –
kilka łyżek oliwy
łyżeczka posiekanego oregano
łyżeczka posiekanej mięty
łyżeczka posiekanej bazylii
– pozostałe składniki –
2 dojrzałe figi
1/2 czerwonej cebuli
150 g kremowego koziego serka
4-5 plastrów bresaoli
garść rukoli
INSTRUKCJA
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
- Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Następnie dość cienko rozwałkuj.
- Placek ułóż na blaszce do pieczenia i skrop oliwą.
- Na placku ułóż plasterki fig, cebulę pokrojoną w piórka, bresaolę oraz kozi ser. Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i delikatnie skrop oliwą.
- Piecz przez około 15 minut.
- Gotową tartę posyp rukolą, możesz też skropić oliwą ziołową, ale nie jest ona konieczna.